Primera guia en català per a l’assistència jurídica a sol·licitants de protecció internacional

Pel Consell d’l’Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya.
Barcelona.
 

L’Advocacia Catalana i ACNUR presenten la primera guia en català per a l’assistència jurídica a sol·licitants de protecció internacional.

A Catalunya s’han presentat, de gener a setembre d’aquest any, 145 sol·licituds d’asil, un 30% menys  que durant el mateix període del 2011.

El president del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC), Pedro L. Yúfera i la representant a Espanya de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Maricela Daniel, han presentat avui la primera guia en català d’actuació en l’assistència jurídica a sol·licitants de protecció internacional, adreçada als lletrats que presten aquest servei a Catalunya. Fins a setembre del 2012, les sol·licituds d’asil han disminuït un 30% respecte al mateix període de l’any passat.

Fotografia de l’acte de presentació de la guia amb (d’esquerra a dreta):  Francisco Ortiz, assistent de Protecció d’ACNUR a Espanya; Maricela Daniel, representant d’ACNUR a Espanya; Pedro L. Yúfera, president CICAC; Josep Medina, president Comissió Drets Humans CICAC i Joan R. Puig, president Subcomissió d’Estrangeria CICAC.
Fotografia de l’acte de presentació de la guia amb (d’esquerra a dreta): Francisco Ortiz, assistent de Protecció d’ACNUR a Espanya; Maricela Daniel, representant d’ACNUR a Espanya; Pedro L. Yúfera, president CICAC; Josep Medina, president Comissió Drets Humans CICAC i Joan R. Puig, president Subcomissió d’Estrangeria CICAC.

L’objectiu de la guia és proporcionar orientació pràctica en matèria de protecció internacional per a advocats que treballen amb sol·licitants d’asil, que tenen dret a assistència jurídica gratuïta conforme a la llei 12/2009, reguladora del dret d’asil i de la protecció subsidiària. Es tracta de promoure una assistència jurídica de qualitat en benefici de persones de diferents nacionalitats que fugen de la persecució, les violacions de drets humans o de la guerra en els seus països d’origen i que sol·liciten asil a España.

L’any passat es van presentar a España 3.414 sol·licituds d’asil, de les quals 264 van ser a Catalunya, mentre que aquest any només s’han comptabilitzat, de gener a setembre, 1.895, essent 145 les sol·licituds presentades a Catalunya. Això suposa una mica més d’un 30% menys que en el mateix període de 2011 (2.795 en territori espanyol, 209 a Catalunya, veure quadre annex *). L’actual context de crisi podria haver afavorit aquest descens, encara que també poden haver influït altres factors, com ara els obstacles que en la pràctica es troben els estrangers per accedir a territori espanyol o la durada excessiva del procediment d’asil.

En aquest sentit, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Pedro L.Yúfera, ha qualificat la guia com “una eina mot útil per als lletrats que presten aquest servei a Catalunya, ja sigui en els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), a les fronteres  o en comissaries i jutjats”. Yúfera ha anunciat la signatura d’un conveni de col·laboració entre el CICAC i ACNUR per a l’organització conjunta d’activitats de formació i altres iniciatives per a la promoció del dret d’asil i la protecció internacional. Per la seva banda, la representant d’ACNUR a Espanya, Maricela Daniel, ha destacat la importància del paper de l’advocat i la seva formació en matèria d’asil, “per poder identificar i assessorar de la millor manera possible a persones que podrien necessitar protecció internacional, contribuint així a l’eficàcia del sistema”.

El Consell de l’Advocacia Catalana assumeix la difusió de la guia entre els col·legiats a través de la Subcomissió d’Estrangeria, que assessora en matèria d’estrangeria al Torn d’Ofici dels catorze Col·legis d’Advocats Catalans. El seu president, Joan Ramon Puig, remarca que “cal una formació específica dels advocats en aquesta matèria tremendament especialitzada i amb unes particularitats, tant de doctrina com de procediment, que difereixen força del dret administratiu espanyol”.

La Comissió de Drets Humans, el compromís social de l’Advocacia

Durant l’acte, s’ha presentat també la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, que neix com a resposta “al compromís social que té l’advocacia”, ha dit Yúfera. Encapçalada pel degà del Col·legi d’Advocats de Granollers, Josep Medina, la nova Comissió estudiarà la manera d’ajudar a les persones o col·lectius amb dificultats derivades de la complicada situació de crisi que viu el país.

Sol·licituds d’asil 2010, 2011 i 2012 (fins setembre)

Any 2012 (gener a setembre)

Total sol·licituds a l’Estat Espanyol→ 1.895

De les quals presentades a Catalunya → 145 (Barcelona: 140, Tarragona: 3, Girona: 2)

 

Any 2011

Total sol·licituds a l’Estat Espanyol→ 3.414

De las quals presentades a Catalunya → 264 (Barcelona: 239, Girona: 23, Lleida: 2)

Total sol·licituds a l’Estat Espanyol (gener a setembre) → 2.975

De las quals presentades a Catalunya (gener a setembre)  → 209 (Barcelona: 190, Girona 17, Lleida: 2)

 

Any 2010

Total sol·licituds a l’Estat Espanyol → 2.744

De las quals presentades a Catalunya → 212 (Barcelona: 195, Girona: 15, Lleida: 2)

 

Font: Butlletins estadístics Oficina d’Asil i Refugi del Ministeri d’Interior. En el següent link al seu web podeu consultar les xifres d’asil dels darrers anys.

-Us podeu descarregar la guía en català, a través del següent link: http://www.acnur.es/PDF/guia_abogados2012_catala_20121210230053.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *