De Catalunya al 44th Street de Nova York

Per Alexander Salvador.
Barcelona.

El mercat de l’advocacia catalana segueix ressentit per la crisis iniciada per Lehman Brothers… Sí, veiem noticies de l’augment de contractacions, però l’hivern de les entrevistes sense fruits encara està resultant molt dur. I si marxem a exercir als Estats Units? Bons sous i aquella advocacia que a tots els estudiants de Dret ens ha fascinat: de Shark a Suits, passant per The Good Wife.

Les oportunitats arriben i tan ràpidament com vénen les has d’agafar; així ho va viure en Marc Camprubí, director i fundador de la Catalan American Bar Association (CABA). Quan era estudiant de Dret a la Universitat de Barcelona li va sorgir l’oportunitat de cursar un programa internacional a través del qual podia esdevenir Juris Doctor en Dret per la Universitat de Puerto Rico. Per què no? Anem-hi! I una vegada cursat aquest doble grau ho tenia ben clar: volia ser advocat als Estats Units d’Amèrica.

New York City Bar Association. Font: www.nycbar.org
New York City Bar Association. Font: www.nycbar.org

Els grans reptes de col·legiar-se als EUA

Grau en Dret, Màster d’accés a l’Advocacia, període de pràctiques curriculars i un examen d’accés, de moment, a Madrid… El camí per esdevenir advocat a Espanya s’ha endurit en aquests darrers anys des de l’entrada en vigor de la Llei 34/2006, de 30 d’octubre, sobre l’accés a les professions d’Advocat i Procurador dels Tribunals. Barcelona, Madrid, Palma o Paris i Brussel·les, el camí cap a l’advocacia pels advocats espanyols ha esdevingut una cursa d’obstacles dins del continent, però trepitges Madison Avenue i aquí és on comencen els vertaders reptes. Com puc exercir en aquest país? Quins estudis necessito haver cursat i on? Sent advocat a Barcelona em puc presentar a l’examen d’accés de New York? Però, i si vull ser també advocat a Massachusetts o Florida? He de fer algun examen? I com serà? I una vegada col·legiats com advocats a New York o Massachusetts, algú m’explica com funciona el mercat legal en aquest país?

En Marc Camprubí ens relata de primera mà com va ser el fet de tenir d’afrontar tots aquests reptes en les seves aventures en el seu camí cap a l’advocacia nord-americana, i pensant en tots aquells estudiants que en les pròximes promocions també farien el Doble Grau amb Puerto Rico, amb un grup d’amics del Doble Grau amb Puerto Rico va acabar creant la Catalan American Bar Association; Una associació nonprofit amb la voluntat d’ajudar aquells estudiants catalans que volien anar a estudiar als EUA, i en endavant aquells que volien esdevenir-hi advocats.

Què és la Catalan American Bar Association?

“La CABA funciona com una cascada”, ens explica en Marc Camprubí, “aquells que ja estan treballant als EUA ajuden als que ho volen fer, així com aquells que ja hi estan estudiant ajuden als qui hi volen anar. La primera idea va néixer per ajudar a les promocions més petites que nosaltres a poder preparar totes les gestions amb encert per a dur a terme el Doble Grau amb Puerto Rico. Però ràpidament ens vam adonar que aquesta iniciativa podria devenir molt més útil si ho fèiem extensible a tots aquells estudiants de Dret o joves advocats que volien trepitjar l’advocacia nord-americana”.

“L’idea és senzilla, pràctica i útil”, ens relata Camprubí, “si per als estudiants barcelonins, per donar un exemple, ja pot resultar difícil trobar feina com advocat a la mateixa Ciutat Comtal, imagina a Madrid… Doncs ara figura’t creuar l’atlàntic i aterrar a Nova York o Boston amb l’intenció d’ésser advocat. A través de la CABA creem un punt a través del qual advocats i estudiants s’ajuden a fer aquest pas més senzill.”

Pel que fa als objectius vertebradors de la recent creada CABA, són, entre d’altres, apropar el sistema legal americà als estudiants o joves advocats que volen exercir als EUA, oferint informació i assessorament sobre els estudis que s’hi poden cursar o com exercir-hi. I més enllà d’aquest eix principal, un altre dels objectius d’aquesta associació nonprofit és esdevenir un punt de trobada entre tots aquells advocats catalans que tenen interessos comuns als EUA, a la vegada que organitzen conferències i taules rodones amb advocats de les dues jurisdiccions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *