Vols exercir als Estats Units?

Marc Camprubi ArtalPer Marc Camprubi Artal.

En aquest món globalitzat en el que vivim cada cop més advocats d’arreu del món es presenten al Bar Exam d’algun estat d’Estats Units. Tant si el que vols és exercir als Estats Units o mostrar habilitats en el mercat internacional, estar admès a la pràctica jurídica als Estats Units és una carta de presentació excel·lentment valorada en el mercat legal internacional. A continuació plantegem les preguntes més freqüents que sorgeixen entre els aspirants estrangers.

M’hi puc presentar?

La resposta varia en funció de l’estat, és a dir hi ha 50 respostes més els territoris però no patiu, generalment els advocats estrangers escullen Califòrnia o Nova York per una raó obvia, s’hi poden presentar sense tenir el Juris Doctor (l’equivalent a la Llicenciatura en Dret). A diferència de la major part d’estats, tant a Califòrnia com a Nova York, els advocats estrangers es poden presentar al Bar Exam després de fer un Master of Laws (LLM) a una universitat reconeguda per la American Bar Association. El màster pot versar sobre qualsevol àrea del dret però ha de contenir unes assignatures específiques per a complir els requisits pel Bar Exam. Els LLM’s comencen a finals d’agost i acaben a mitjans de maig, deixant temps als estudiants per preparar el Bar Exam que s’administra a finals de juliol.

Com és l’examen?

A tots els estats i territoris l’examen és quasi ve igual, l’examen consta de dues parts que es duen a terme en dos dies consecutius. El primer dia consisteix en el Multistate Bar Examination (MBE) un tipus test de 200 preguntes múltiple opció on es plantegen casos que versen sobre matèria comuna a tots els Estats Units. El segon dia és la part estatal de l’examen, on t’examines de les lleis de l’estat on estàs fent el Bar. Normalment aquesta part estatal sol consistir en entre 5 i 10 casos pràctics “essays¨. Alguns estats inclouen en aquesta segona part un Perfomance Test (PT) on l’aspirant ha de demostrar les seves habilitats com a futur advocat prepararan algun tipus de document legal com pugui ser un acord amb la part contraria o una declaració jurada.

L’examen s’administra dos cops a l’any, al febrer i al juliol, excepte a Puerto Rico on les convocatòries són al març i al setembre.

Addicionalment al descrit anteriorment, tots els estats requereixen que els aspirants passin el Multistate Professional Responsibility Examination (MPRE) abans de ser admesos en l’estat en qüestió. El MPRE consisteix en 60 casos pràctics de múltiple opció sobre deontologia professional. El MPRE s’administra tres cops a l’any, al març, agost i novembre. Tot i ser un examen de tràmit, una llegida en profunditat de les normes de deontologia professional de l’American Bar Association és més que recomanable per evitar sorpreses.

Com es prepara l’examen?

A causa de la gran demanda que existeix sobretot a Nova York, han sorgit un gran nombre d’acadèmies que es dediquen a preparar els advocats estrangers, tot i així, molts estudiants estrangers utilitzen els mateixos cursos de preparació que els estudiants americans amb iguals resultats. Els cursos acostumen a començar a finals de maig i acaben amb el Bar Exam a finals de juliol. Aquests cursos o “bar review courses” són imprescindibles tant pels alumnes americans com pels estrangers, ja que sintetitzen tot el material deixant de banda tota matèria no rellevant per l’examen. Barbri, Themis i Kaplan són les acadèmies més populars oferint tant classes presencials com cursos on-line. Per altra banda, també cal remarcar que algunes universitats on els estudiants estudien el LLM també ofereixen cursos dintre del currículum acadèmic enfocats cap al Bar Exam.

Essent admès a un estat o territori ja puc exercir a tot Estats Units?

Malauradament la resposta a aquesta pregunta és no, tot i així la major part d’estats reconeixen la admission on motion, és a dir, un advocat admès per exemple a Texas pot sol·licitar l’admissió directe a Massachusetts després de demostrar que ha estat 5 anys dels 7 anteriors exercint amb bona conducta a Texas. L’única excepció és el Districte de Columbia al qual es pot ser admès directament un cop admès a qualsevol estat sense cap tipus de requisit addicional.

Quin Bar Exam haig de fer doncs?

La resposta depèn segons l’objectiu de l’aspirant, si el teu objectiu és exercir a Estats Units, la resposta és obvia, l’estat on vulguis exercir. Si per altra banda el teu objectiu és demostrar habilitats en el mercat internacional, qualsevol estat servirà aquest propòsit. Tot i així, els advocats estrangers que pretenen accedir a l’advocacia via el LLM es veuen limitats, ja que com hem comentat anteriorment només es poden presentar a Nova York i Califòrnia i entre aquestes dues opcions quasi tothom escull Nova York, ja que és més “fàcil” i  a demes és la capital de la pràctica internacional de l’advocacia als Estats Units.

Quants advocats estrangers aproven el Bar Exam cada any?

Aproximadament el 70% dels aspirants americans aproven el Bar Exam a la primera, pel que fa als aspirants estrangers el percentatge baixa al 31%. En concret a l’Estat de Nova York 4.602 aspirants estrangers es van presentar al Bar Exam l’any 2013 dels quals 1,588 van aprovar, un 35%. Pel que fa a Califòrnia, s’hi van presentar 911 dels quals 154 van aprovar, un 17%.

Per a més informació és molt recomanable la Comprehensive Guide to Bar Admission Requirements 2014 publicada per la National Conference of Bar Examiners. Us en podeu descarregar un exemplar gratuïthttp://www.ncbex.org/assets/media_files/Comp-Guide/CompGuide.pdf.

Marc Camprubi Artal

Director de la Catalan-American Bar Association

www.cataba.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *