Redacció.
La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Cristina Vallejo, i la diputada responsable del Torn d’Ofici, Cristina Capuz, han ofert un roda de premsa a la seu de la Corporació per posar en valor la tasca que realitzen els advocats i advocades que integren el Torn d’Ofici. “Una advocacia compromesa que presta un servei públic essencial que garanteix el dret a una tutela judicial efectiva, és a dir, l’accés a la justícia en igualtat de condicions per a tota la ciutadania els 365 dies de l’any, les 24h hores del dia”, ha declarat Vallejo.
En el que ha estat el primer acte amb els mitjans de comunicació, la nova degana de l’ICAB ha exposat que el Torn d’Ofici de l’ICAB ha realitzat 71.123 actuacions durant el primer semestre de l’any 2025, el que suposa una mitjana de 5.927 peticions d’assistència lletrada al mes, i això comporta que s’han tramitat un 4,96% més d’actuacions respecte el mateix període de l’any anterior.
El global de totes aquestes assistències les han realitzat els més de 2.800 advocats i advocades que exerceixen actualment a la demarcació ICAB, que inclou les poblacions d’Arenys de Mar, Badalona, Barcelona, Berga, Cornellà de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca de Penedès i Vilanova i la Geltrú.
La degana de l’ICAB ha exposat que actualment el Torn d’Ofici de l’ICAB l’integren el 17,% del cens col·legial i ha alertat de la disminució continuada dels col·legiats i col·legiades adscrits al Torn d’Ofici, quan les actuacions que s’atenen creixen any rere any. Per això Vallejo ha afirmat que la partida pressupostària dedicada al Torn d’Ofici tot i que ha augmentat arran del darrer acord amb el departament de Justícia és “de punt de partida però segueix sent insuficient”. Per això ha demanat una alça dels mòduls, crear-ne de nous i millorar les condicions i el reconeixement dels advocats i advocades inscrits al Torn d’Ofici.
Penal encapçala el volum més alt d’actuacions
Del total d’actuacions realitzades pel Torn de l’ICAB, l’àmbit Penal és el que registra un volum més elevat, amb un total de 45.267; atès que són els procediments que requereixen d’una intervenció immediata de l’advocacia d’Ofici especialitzada en aquesta matèria per atendre, per exemple, furts, infraccions de trànsit, alcoholèmies, etc. En aquest sentit, cal assenyalar que les assistències en l’àmbit Penal han augmentat un 7% respecte el primer semestre del 2024.
Violència de Gènere i Masclista és l’àmbit on hi ha major increment dins el TOAD ICAB
Malauradament, l’increment més elevat dins el Torn d’Ofici de l’ICAB s’ha produït en relació amb la Violència de Gènere i Violència Masclista i això ha fet que aquest àmbit hagi passat a ser el segon on hi ha més actuacions, desbancant en aquesta posició els procediments de l’àrea Civil.
A llarg del primer semestre del 2025 s’han dut a terme 6.473 actuacions de víctimes de violència de gènere i masclista, el que suposa, d’una banda, una mitjana de més de 1.000 actuacions al mes i, de l’altra, 995 actuacions més (un increment del 18%) respecte el mateix període del 2024 i 2.667 més respecte el primer semestre del 2023 (un increment del 70,07%).
La diputada responsable de TOAD, Cristina Capuz, ha posat de manifest que arran de l’entrada en vigor de la LO1/2025, a partir del mes d’octubre les víctimes de violència masclista (és a dir, aquelles on no hi ha una relació afectiva entre agressor i víctima) també disposaran d’assistència gratuïta pel sol fet de ser víctimes, tal com passa actualment amb les víctimes de violència de gènere (on sí que hi ha una relació afectiva entre agressor i víctima).
Altres àmbits
L’àmbit Civil és el tercer amb més volum d’actuacions del Torn d’Ofici a la demarcació del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Cal destacar que durant els primers sis mesos d’enguany s’han dut a terme 6.053 actuacions, un 7% més respecte el primer semestre del 2024.
Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona també s’ha volgut posar en relleu que han baixat les actuacions en la resta d’àrees del Torn d’Ofici: família (3.297), social (3.125), estrangeria (2.586), menors (2.162), menors no acompanyats (622), segona oportunitat (568), administratiu (332), hipotecari (318), penitenciari (294) i mercantil (26).
Davant aquestes dades, la diputada responsable del TOAD ICAB ha posat de manifest que més del 92% de les actuacions de l’àmbit Penal a la demarcació ICAB les realitzen l’advocacia d’Ofici i que les enquestes de satisfacció que realitzen sobre el servei prestat per l’advocacia d’Ofici al llarg del 2024 donen una qualificació del 8,83; una xifra que toca l’excel·lència i que es manté inalterable, de manera que evidencia que la ciutadania que ha tingut un advocat o advocada d’Ofici està molt més que satisfeta amb el tracte rebut.
Què està fent l’ICAB per posar en valor l’advocacia d’Ofici?
Reconeixement institucional: Des de l’ICAB es dona a l’Advocacia d’Ofici la visibilitat que es mereix a través de tots els canals de l’ICAB i també en actes institucionals, i no només en dies puntuals com el 12 de juliol. Ho farem avui mateix amb la realització de la primera Assemblea de Transparència, que tindrà una periodicitat trimestral a l’any i serà una espai per analitzar, reflexionar i conèixer les necessitats entorn al funcionament del TOAD.
A més, i amb motiu del ‘Dia de la Justícia Gratuïta i l’Advocacia i el Torn d’Ofici’, l’ICAB ret homenatge a les 16 persones de la Comissió del TOAD en el marc d’un acte institucional que tindrà lloc aquest divendres, 11 de juliol, a les 13.30h.
Suport emocional i formació contínua: L’ICAB impulsarà programes d’acompanyament psicològic, formació en gestió emocional i recursos per prevenir el desgast professional.
Millora de les condicions dels qui prestem aquest servei essencial: L’ICAB ja està treballant per establir convenis amb comissaries, jutjats, ports i aeroports per garantir places d’aparcament gratuïtes per al TO.
Reivindicacions prioritàries del Torn d’Ofici de l’ICAB
Des de la Comissió del Torn d’Ofici, encapçalada per la diputada Cristina Capuz, s’ha elaborat un decàleg de reivindicacions prioritàries:
1.- Reconeixement jurídic, institucional i social
2.- Retribució digna, actualitzada i sense endarreriments
3.- Condicions laborals adients i segures
4.- Accés immediat i efectiu a expedients i diligències
5.- Reducció de la càrrega burocràtica i simplificació administrativa
6.- Digitalització funcional, segura i accessible
7.- Formació especialitzada, gratuïta
8.- Suport emocional, protecció i conciliació
9.- Participació real en la gestió del Torn
10.- Millora de la coordinació amb institucions i operadors jurídics