El ICAIB, la UIB i Càrites engeguen una “clínica jurídica” en matèria d’estrangeria

Col·legi d’Advocats de Balears.
Palma.

Els degans de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Balears (ICAIB) i de la Facultat de Dret de la UIB, Martín Aleñar i Santiago Cavanillas respectivament, i la directora de Càrites Mallorca, Margalida Riutort han signat avui un conveni de col·laboració per a la posta en marxa d’un projecte de “Clínica Jurídica” pensat amb el doble objectiu de, d’una banda, ajudar a les persones immigrants ateses per Càrites a resoldre les possibles consultes legals que aquestes puguin presentar en matèria d’Estrangeria i, per un altre, facilitar als alumnes dels últims cursos de Dret la possibilitat de dur a terme una formació pràctica que els permeti familiaritzar-se amb l’exercici de l’advocacia i amb la responsabilitat social corporativa.

D’aquesta manera, el programa, que s’engegarà a partir del proper mes de febrer, permetrà que les persones immigrants que es beneficien dels programes d’ajuda activats per Càrites puguin rebre, de forma altruista, consell legal que els permeti resoldre els seus dubtes jurídics, excepte si es tracta d’assumptes judicials o de probable judicialització, casos en els quals se’ls ajudarà a tramitar la corresponent sol·licitud d’assistència jurídica gratuïta per, en cas de reunir els requisits necessaris per obtenir-la, la seva derivació als advocats del Torn d’Ofici.

L’atenció d’aquestes consultes es durà a terme durant dues hores a la setmana en dependències de Càrites i serà assumida per estudiants dels últims cursos de Dret, sota la supervisió d’advocats voluntaris i la coordinació d’un magistrat i/o d’un professor de la Facultat de Dret.

L’educació clínica jurídica és un model de formació en dret basat en la connexió amb la realitat social i jurídica. La seva paternitat s’atribueix a Jerome Frank, qui en 1933 ja defensava la idea d’imitar de les facultats de medicina un ensenyament pràctic i real que, a més, repercutia positivament en la societat.

D'esquerra a dreta: Santiago Cavanillas, Martín Aleñar i Margalida Riutort. Font: Col·legi d'Advocats de les Illes Balears.
D’esquerra a dreta: Santiago Cavanillas, Martín Aleñar i Margalida Riutort. Font: Col·legi d’Advocats de les Illes Balears.
Advocacia probono

L’acord aconseguit avui s’emmarca dins de la campanya que duu a terme el ICAIB amb l’objecte d’intensificar l’activitat probono en l’advocacia balear, és a dir la participació altruista i desinteressada dels professionals col·legiats en causes de contrastat benefici social destinades a ajudar als col·lectius més vulnerables i persones necessitades.

En aquest sentit, el degà dels advocats ha assegurat que tant aquest actuació, com altres campanyes d’ajuda activades pel ICAIB, demostren l’existència d’una advocacia solidària que “es preocupa pels greus problemes que afecten a la societat” i que s’implica perquè, en la mesura del possible, i dins de les seves competències professionals, per aportar solucions.

Aprenentatge pràctic i compromís social

Per la seva banda, el degà de la Facultat de Dret de la UIB ha asseverat que la clínica jurídica suposa per als alumnes dels últims cursos de Dret que participin al programa una “oportunitat única de començar a desenvolupar en la pràctica els coneixements jurídics adquirits i, al mateix temps, complir amb les seves expectatives de compromís social”. “Es tracta -ha dit- d’aprendre fent”, alguna cosa que, al seu judici encaixa a la perfecció amb l’aplicació del dret “pensat – ha afegit- per tractar de resoldre els problemes de la gent”.

Finalment, Margalida Riutort, directora de Càrites, ha valorat també de forma satisfactòria la signatura d’un conveni que permetrà a les persones immigrants que acudeixen a aquesta entitat obtenir una ajuda que, en ocasions, resulta imprescindible per millorar la situació de col·lectius especialment vulnerables.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *