La reforma de la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana

Per Tomàs Gabriel Garcia i Micó.

Fernández Díaz: Aquesta reforma servirà “per a garantir millor el dret de manifestació i per a que els violents no puguin contaminar-lo".

Mesos després dels aldarulls produïts a Barcelona durant la vaga general del passat 29 de març, va sorgir una gran preocupació a raó dels encaputxats que, enmig de l’exercici legítim per part d’un conjunt de la població del seu dret de vaga, van provocar greus danys al mobiliari urbà de la Ciutat Comtal els quals s’eleven fins el valor dels 565.000 euros.

Tot això va preocupar la societat ja que sorgia la qüestió de que qualsevol persona podia causar destrosses i sortir impune o amb una multa que no desincentivava ningú pel simple fet d’anar encaputxat i d’ésser inidentificable.

El Director General dels Mossos d’Esquadra (Manel Prat) va informar que s’havien penjat al lloc web dels Mossos d’Esquadra les fotografies dels encaputxats per tal que a través de la col·laboració ciutadana es poguessin identificar i procedir contra ells; i sembla que aquest sistema ha resultat útil doncs el dia 12 de maig coneixíem la notícia, per part de Manel Prat, de que ja s’havien identificat a vint-i-un dels violents que havien participat en aquell conjunt de conductes incíviques succeïdes el 29 de març.

Tota aquesta problemàtica sorgida pel tema dels encaputxats podria arribar a la seva fi a través de la reforma de la Llei Orgànica de Seguritat Ciutadana que fa pocs dies el Ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, presentava durant el Fòrum Europa Tribuna Euskadi a Bilbao i acompanyat del president del PP basc (Antonio Basagoiti). Per a conèixer els aspectes concrets d’aquesta reforma haurem d’esperar a que s’aprovi i es publiqui, però ja es comencen a apuntar algunes informacions bàsiques sobre el seu contingut.

En relació amb el que aquí es tracta el Ministre de l’Interior apuntava que totes aquelles persones que, en el sí d’una vaga o manifestació, anessin amb la cara tapada per una caputxa, mocador, o peça de roba o objecte similar podrien ser multats amb quantitats que no baixarien dels 30.000 € i podrien arribar fins els 300.000 €, en funció de la gravetat dels fets; aquesta mesura s’uneix a altres castigades amb les mateixes quanties com són les faltes de respecte a l’autoritat o l’ús indegut d’uniformes, insígnies o condecoracions i a les multes de no més de 30.000 € per qui fes (o participés en) els vulgarment coneguts com “botellones”.

El Ministre Fernández Díaz ha justificat la multa de tan elevada quantia pels encaputxats dient que serveixen “per a garantir millor el dret de manifestació i per a que els violents no puguin contaminar-lo”, recalcant el fet de que s’estan aportant “més instruments a la Policia per a lluitar a favor de les llibertats i drets i en contra dels violents”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *