26 de Maig. Més que cohesió social a Vic

Cartell de la manifestació.

Per Gerard Tella.

El passat dissabte 26 de maig a la ciutat de Vic va esdevenir-se una manifestació en pro dels drets humans i a favor de la cohesió social. Entre d’altres entitats, cal remarcar la presència d’Aturem el feixisme, SOS Racisme, el partit polític de la CUP, Solidaritat per la Independència i Joves per a la Independència”.

S’ha de recordar que Vic es presidida per CiU amb vuit regidors i que PxC és la segona força política amb cinc regidors. El PSC per la seva banda compta amb dos regidors i Solidaritat amb un regidor. Tot i tenir molta força, CiU té una gran permissibilitat amb el partit ultradretà de Josep Anglada que sovint realitza propostes que poden tenir una forta repercussió a la societat. El consistori hauria de procurar per sobre de tot els drets humans de les persones.

Que significa aquesta mobilització?

En referència a l’article 10.2 de la Constitució Espanyola on s’advoca i es menciona la Declaració dels Drets Humans. El primer article d’aquesta, estableix que “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets; i, dotats com estan de raó i consciència, han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.” El clam unitari que s’escoltà a la mobilització era el següent: “Per la cohesió social, aturem el racisme” que fa referència a la Declaració dels Drets Humans, reclamant els drets fonamentals de l’home, la dignitat, i la cohesió social.

S’ha d’incidir també en l’article 510 del Codi Penal, on s’esmenta que aquelles persones que provoquin la discriminació, violència contra grups o associacions per motius referents a la ideologia, religió o raça, seran castigades amb pena de presó d’un a tres anys i multa de sis a dotze mesos.

Internacionalment, s’ha d’observar el retorn dels moviment ultradretans que estan sorgint a Europa; Els atemptats de Breivik a Noruega, l’augment del partit de Marine Le Pen a França i la posició que ocupa Josep Anglada a Vic escenifiquen com les idees ultradretanes ja no formen part d’una minoria de població.

Per acabar, s’ha de fer un incís en la pròpia legislació, des de la Declaració dels Drets Humans fins a l’article 510 del Codi Penal, i preguntar si aquestes són suficientment dissuasòries respecte a aquests delictes.

3 comments

 1. No sóc racista per naturalesa però la meva pregunta és: quan aquests immigrants majoritariament són els causants de tants conflictes i baralles en la nostre societat, no creieu que no cal defensar-los tant?

  1. Ramon, aquest problema del qual parles es deu a les politiques socials i d’inmigració emprades pel govern. Tota persona té els mateixos drets inherents (art.10.2 CE – Carta universal dels drets humans, a tall d’exemple art. 1 i ss)

   Si la societat propicies un major clima de cohesió, aquests conflictes i baralles, que relaciones als inmigrants, no és donarien.

   La imnigració és un mal causat per la propia societat, no és un problema en sí mateixa.

 2. Tots naixem igual i morim igual, la estupidesa humana es la única que s’encarrega de intentar fer-nos veure diferents els uns als altres. A més, la diversitat és una de les principals claus de l’evolució, per tant no s’ha de jutjar a les persones pel color de la pell.

  Jo estic d’acord en que vinguin, es més sense immigrants no seriem capaços de tirar endavant, però el que si que no trobo bé es moltes de les persones que venen aquí, a aprofitar-se de la situació (les ajudes del govern) i a no fotre brot i es dediquen a estar al carrer mig formant guettos i robant a la gent. Ojo que els joves d’aquí molts també ho fan !!

  “El prejuicio es hijo de la ignorancia.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *