García Albiol contra l’article 510.1 del Codi Penal?

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol.

Per Alexander Salvador.

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha sentenciat que la convivència amb els gitanos romanesos vulnera el dret a la dignitat dels veïns, hores després de conèixer l’arxivament de la causa per xenofòbia que li va ser oberta. L’alcalde ha declarat que “el comportament incívic dels romanesos d’ètnia gitana que viuen a la ciutat vulnera el dret que tenen com a persones els veïns” dels barris de Llefià, La Salut, Sant Crist o Sant Roc, entre d’altres.

Aquestes declaracions no es troben fora de lloc en l’habitual discurs polític i ideològic de García Albiol, donat que l’any 2010 va ser demandat pel repartiment de fulletons que relacionaven la immigració i la delinqüència. Poc temps més tard, el maig de 2011, va ser querellat per pronunciar-se una altre vegada en contra de la immigració. “A Badalona tenim problemes amb la immigració irregular. Amb els gitanos romanesos també. Jo no els vull vivint a Badalona”.

A tot això, el mateix García Albiol ha animat als ciutadans a continuar amargant el col·lectiu de gitanos romanesos per a que marxin de la ciutat. Aquest tipus de declaracions pronunciades en boca d’un polític amb el càrrec que ostenta Albiol, però, podrien incórrer en el supòsit de fet establert a l’article 510.1 del Codi Penal a través del qual es van presentar accions legals a la demanda de 2010. Aquest precepte predica que “Los que provocaren a la discriminación, al odio o a la violencia contra grupos o asociaciones, por motivos racistas, antisemitas u otros referentes a la ideología, religión o creencias, situación familiar, la pertenencia de sus miembros a una etnia o raza, su origen nacional, su sexo, orientación sexual, enfermedad o minusvalía, serán castigados con la pena de prisión de uno a tres años y multa de seis a doce meses.”

Per altre banda s’ha d’observar que García Albiol podria atemptar amb aquestes declaracions contra un dels pilars de la Constitució Espanyola, com és el l’article 13 del Capítol I del Títol I, en el que s’atorga als estrangers, en aquest cas al col·lectiu gitano romanès, els mateixos drets inherents de tot ciutadà espanyol; aquells descrits als articles 10 i 14 de la Carta Magna, és a dir, els drets a ser tractats amb dignitat i a no ser discriminats per cap motiu.

Paral·lelament, cal fer referència a l’article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans a través del qual, de forma anàloga a la Constitució Espanyola, es predica el següent: “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.

No obstant, s’hauria de ponderar el dret a la dignitat humana establert a l’art. 10 de la Constitució Espanyola envers el dret a la llibertat d’expressió reconegut en l’art. 20 de la mateixa. I, en tot cas, valorar quin dels dos té més pes en relació a les declaracions emeses per l’Alcalde de Badalona, doncs només d’aquesta manera serà d’aplicació la legislació penal esmentada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *