Bloquejada la compensació a Repsol per YPF

Per Daniel Mendo. 

El 17 d’Abril va sortir a la llum la notícia de que la presidenta de la República Argentina Cristina Fernández de Kirchner, expropiava un 51% de l’empresa petroliera YPF, controlada fins el moment per l’Espanyola REPSOL, que en posseïa un 57.4%.

Els plans de l’Executiu de Fernández de Kirchner passen per nacionalitzar la petroliera argentina, en considerar per decret les seves activitats d’’interès públic nacional, segons es recull en el text de la Llei de Sobirania d’Hidrocarburs.

Aquesta actuació del govern argentí no va trigar gaire en obtenir resposta, i, pocs dies després, REPSOL va interposar una demanda civil col·lectiva contra l’Estat Argentí per dita expropiació. Dita demanda pretenia que el tribunal obligués al Govern argentí a llençar una Oferta Pública d’Adquisició (OPA). Donat que la OPA no es va llençar, REPSOL demana una indemnització econòmica de 8.500.000 milions d’euros, el que al·leguen que es el valor real de l’empresa.

Fa unes hores, s’ha estès mundialment la notícia de que Edith Cristiano, jutgessa Argentina, ha ordenat que REPSOL no pugui disposar del fons que havia de percebre en compensació de l’expropiació del passat mes.

El motiu de dita resolució?

La Federació d’Ex agents de YPF, formada per uns 25.000 antics treballadors de la companyia reclamen ser reconeguts com a accionistes i demanen que es resolgui la nul·litat plantejada per dita federació respecte a la venta d’accions de YPF que va realitzar REPSOL pel Març de 2011 a la Bossa de Nova York, per uns 1.900 milions de dòlars i equivalents a 11,5% del paquet accionarial de la petrolera argentina. Segons dits demandats, es va violar una ordre de Febrer de 2011 que impedia al grup vendre les accions degut a que, segons el Programa de Propietat Participada (PPP) aquest percentatge d’accions pertanyia als treballadors de l’empresa.

Vista la situació i l’enfrontament diplomàtic entre Espanya i Argentina per l’expropiació de YPF, i malgrat que segons molts experts la situació de crispació no farà altre cosa que empitjorar la crisi econòmica mundial, sembla que queda disputa per molt de temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *