Espanya rubrica un nou acord amb Estats Units per evitar la doble imposició

Per Sonia Sarroca.

El secretari d’Estat d’Hisenda, Miguel Ferre.

El secretari d’Estat d’Hisenda, Miguel Ferre, va anunciar a la inauguració d’un seminari organitzat per la CEOE, la rúbrica d’un nou acord per evitar la doble imposició entre Espanya i Estats Units. Previsiblement es signarà en un mes i s’enviarà als respectius Parlaments per a la seva ratificació. S’espera que entri en vigor l’1 de gener de 2013.

D’aquesta manera es pretén evitar aquest fenomen, que consisteix en gravar dos cops a una mateixa persona o a una mateixa renda a causa de la superposició de sobiranies fiscals, i que suposa un obstacle pel desenvolupament de les transaccions internacionals.

Es tracta d’un acord que modificarà el Conveni actual, que data de l’any 1990, del qual s’actualitzaran 14 articles per adaptar-lo tant a les necessitats derivades de les actuals relacions econòmiques i comercials entre ambdós països, com dels canvis que s’han anat produint al Model de Conveni de la OCDE per evitar la doble imposició. Aquest, juntament amb el Model de Conveni de les Nacions Unides, ha tingut una profunda influència sobre els tractats internacionals sobre la matèria. Van destinats a protegir els contribuents contra aquest fenomen i a millorar el flux de comerç i la inversió internacional, així com la transferència de tecnologia, mentre es conserva la potestat tributària dels governs. El Model de les Nacions Unides, en general, manté una major proporció d’ingressos fiscals per l’Estat d’origen, el país on es realitza l’activitat. En canvi, el Model de la OCDE manté una major participació a l’Estat de residència, el país de l’inversionista.

Ferre es va mostrar convençut que l’acord afavorirà la inversió espanyola als Estats Units i a l’inrevés, remarcant que portarà “a que les nostres empreses apostin decididament per ampliar el seu negoci als Estats Units”.

En aquesta línia, el Govern avança en el seu compromís de renegociar aquest tipus de Convenis per adaptar-los a les noves necessitats i no discriminar les inversions realitzades a l’estranger front a les que es puguin realitzar dins del país. Aquest objectiu de “neutralitat fiscal” és clau, segons Ferre, per evitar distorsions tributàries que obstaculitzen el creixement i la internacionalització de les empreses; així mateix contribueix a crear un marc de seguretat jurídica pels inversors estrangers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *