Els “dreamers” d’en Barack Obama

Per Arnau Martí.

Barack Obama, president dels Estats Units d’Amèrica des de l’any 2008, va enunciar el passat 15 de juny el nou pla de la seva administració sobre la immigració per a que aquesta sigui “més justa i eficient”.

Aquest pla, que es troba en una directiva del Departament de Seguretat Nacional (DHS) i entrarà en vigor de forma immediata, intenta combatre les deportacions d’aquells immigrants il·legals (també coneguts com a “dreamers”) que varen arribar als EUA abans de complir 16 anys i que, portant només 5 anys als EEUU de forma continuada, no tenen historial delictiu i es troben, en l’actualitat, estudiant, graduats en l’ensenyança secundaria o a l’exèrcit.

No és una mesura definitiva doncs, i com senyalà la secretaria de Seguretat Nacional Janet Napolitano, es tracta d’una solució temporal en forma de pròrroga de dos anys en tots els tràmits de deportació per a que els afectats puguin sol·licitar un permís de treball.

Aquesta nou pla és la resposta de l’executiu davant del bloqueig que el Partit republicà (majoritari a la cambra legislativa) ha realitzat durant els últims dos anys a l’aprovació de la llei coneguda com a “dream act”, la qual té com a objectiu la regularització de la immigració il·legal (i la legalització dels mateixos “dreamers”). Aquesta llei, tot just esmentada, fou la promesa electoral més important en les campanyes presidencials (la que decantà el vot hispà en els “swing states”) del 2008 per part del mateix Barack Obama.

Així doncs, i amb les eleccions presidencials al caure, és aquesta iniciativa política una mera acció electoralista? O realment els EEUU estan preparat per canviar la seva dura política d’immigració?

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *