El govern estudia la modificació de l’IVA

Per Sonia Sarroca.

No más IVA", iniciada pel PP al 2010.

Davant la difícil situació econòmica en què es troba Espanya, la Comissió Europea, així com la OCDE i el FMI, han demanat al govern de l’Estat un augment de l’IVA, estant previst que aquesta reforma es discuteixi a la Cimera europea d’aquesta setmana. De moment el govern està estudiant la forma d’augmentar els ingressos tributaris però sense modificar-ne el tipus màxim.

Els articles 90 i 91 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit estableixen quins tipus impositius existeixen actualment a l’Estat espanyol. En primer lloc, un tipus general del 18%; en segon lloc, dos tipus reduïts del 8 i del 4%. El primer d’ells s’aplica a la majoria de serveis d’hostaleria i a les entrades d’espectacles, entre d’altres, mentre que el segon s’aplica a productes de primera necessitat com el pa, la llet, els ous, els llibres i els diaris.

A partir d’aquí, el govern estudia ampliar les bases imposables a través de transferir béns i serveis gravats amb un tipus reduït al tipus general, o de canviar-ne alguns entre els dos tipus reduïts, amb la finalitat de no haver de pujar els tipus. No obstant encara no és una decisió ferma i l’augment també podria arribar a produir-se. Però en qualsevol cas, la mesura acabarà repercutint en els consumidors.

Actualment Espanya és un dels països de la Unió Europea amb un IVA més baix, front al 19,6% de França, el 19% d’Holanda i Alemanya o el 23% d’Irlanda. Es calcula que l’Estat obté al voltant d’un 5,5% del PIB amb aquest impost. Però cal dir també que el salari mínim interprofessional és molt inferior al dels països mencionats.

Especialment important ha sigut la preocupació del sector turístic espanyol, que ja s’ha vist afectat per l’increment de les taxes aeroportuàries i per la implantació de taxes turístiques en algunes ciutats. Aquests empresaris esperen que se’ls mantingui el tipus reduït del 8% ja que sinó suposaria un descens molt significatiu en els seus ingressos, amb tot el què això comporta.

Aquesta reforma es sumarà a la lluita contra el frau mitjançant el projecte de llei contra el frau fiscal aprovat divendres passat, amb el qual, entre d’altres mesures, es pretén acabar amb l’emissió de factures falses i amb l’impagament generalitzat d’aquest impost.

Caldrà esperar però, a conèixer quina serà la via per la qual optarà finalment el govern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *