El Tribunal Constitucional renova els seus magistrats

Per Alexander Salvador.

Encarna Roca, nova magistrada del Tribunal Constitucional.

El passat divendres dia 30 de Juny, es va produir la renovació de 4 vacants del Tribunal Constitucional, ocupant així el càrrec de Roberto García-Calvo, difunt des de fa 4 anys, i els dels magistrats Eugeni Gay, Javier Delgado y Elisa Pérez, el mandat dels quals va expirar el novembre de 2010.

Els nous magistrats del Tribunal Constitucional seran a proposta del Partit Popular, Andrés Ollero, antic diputat del PP per Granada, i Juan José González, magistrat de la Sala de lo Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem. Seguidament, a proposta del PSOE, Fernando Valdés, doctor en Dret per la Universitat Complutense de Madrid. Finalment, a proposta del Parlament de Catalunya i amb l’aprovació de Convergència i Unió, Encarna Roca, Catedràtica de Dret Civil per la Universitat de Barcelona i membre de la Sala de lo Civil del Tribunal Suprem.

Els nous magistats

Andrés Ollero Tassara, és catedràtic de Filosofia del Dret per la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid i va ser diputat del PP per Granada en el Congres dels diputats, essent portaveu del PP en al comissió de Justícia i Interior

En relació a la seva opinió jurisprudencial, Ollero Tassara ha sigut molt crític amb la llei del avortament i amb el matrimoni homosexual, expressant la seva opinió jurídica en referència a aquests temes com inconstitucionals.

Juan José González Rivas, és Magistrat de la sala de lo contenciós-administratiu del Tribunal Suprem, i membre de la majoritària y conservadora associació professional de la magistratura (APM).

Pel que fa al seu vot jurisprudencial, va ser contrari a les reunions del 15-M durant la jornada de reflexió de les Eleccions Generals del 2011, per altre banda va ser el primer en reconèixer en Espanya el dret a la objecció de consciència.

Encarnación Roca i Trias, va ser la quarta dona en accedir al Tribunal Suprem i la primera en la Sala de lo Civil. És catedràtica de Dret Civil per la Universitat de Barcelona des de 1979 y doctora en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1972.

En referència a la seva línia jurisprudencial, va assentar jurisprudència en admetre el dret d’una dona que mai va treballar fora de casa a rebre una pensió compensatòria per divorci  en règim de separació de bens pel fet de contribuir amb les tasques domestiques a les càrregues familiars.

En últim lloc, Fernando Valdés Dal-Ré, és catedràtic de Dret del Treball per la Universitat Complutense de Madrid.

Jurisprudencialment, ha expressat la seva disconformitat a la reforma laboral aprovada per l’executiu Popular aquest present any.

3 comments

  1. Juan José González Rivas es Magistrado de los Contencioso Administrativo, no “de lo Social”, como se dice en el post. Nacido en Ávila de los Caballeros, con raíces gallegas de Ourense tuvo como preparador de oposiciones a Fernando Ledesma. Letrado del Tribunal Constitucional en excedencia, fue Profesor adjunto de Derecho Político en la Complutense con Sánchez Agesta. Fue el segundo instructor del conocido “Crimen de Sotillo de la Adrada”, 1979.

  2. Servando,

    Moltes gràcies per la correció, ja s’ha rectificat l’article. Ha sigut un absurd error de redacció, donat que en la primera menció dels nous magistrat s’havia apuntat correctament la seva membresia a la Sala de lo Contenciós-Administratiu del TS.

    A.S

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *