Mariano Rajoy anuncia un augment de l’IVA

Per Sonia Sarroca.

Mariano Rajoy informa al Ple del Congrés sobre les noves mesures
Mariano Rajoy informa al Ple del Congrés sobre les noves mesures

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat avui al Congrés dels Diputats la modificació que afectarà els articles 90 i 91 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit. Finalment no s’optarà per transferir béns d’un tipus d’IVA a un altre, tal com havíem apuntat anteriorment a El Jurista, sinó que s’augmentaran els tipus general i reduït. Aquesta mesura s’aprovarà al Consell de Ministres d’aquest divendres.

D’ara en endavant, el tipus general contingut a l’article 90 LIVA passarà a ser del 21%, mentre que el tipus reduït contingut a l’article 91 de la mateixa Llei, es pujarà al 10%. En canvi el tipus superreduït, que s’aplica als productes de primera necessitat, es mantindrà en el 4%.

Però aquesta només ha sigut una de les tantes mesures anunciades. Es farà també una retallada del 20% en les subvencions als partits, sindicats i organitzacions empresarials, i es revisarà el model de les prestacions d’atur, on es mantindrà la seva durada màxima (24 mesos), però la seva base reguladora passarà del 60% al 50% a partir del sisè mes per als nous receptors. Respecte de l’Administració pública es reduirà el nombre de regidors en un 30% en funció dels trams de població.

En matèria d’ingressos, a més de la modificació de l’IVA, el President ha anunciat que les cotitzacions socials baixaran un punt al 2013 i un altre punt més al 2014, que s’eliminarà la paga extraordinària de Nadal als funcionaris i alts càrrecs públics, que es farà una reforma de tributació mediambiental, que s’apujarà l’impost sobre el tabac i que s’eliminarà la deducció per habitatge per als nous compradors a partir del 2013.

En el seu conjunt, aquestes mesures representaran, segons Mariano Rajoy, “una xifra de 65.000 milions d’euros en els pròxims dos anys i mig”.

Les reaccions de l’oposició no s’han fet d’esperar a través de la crítica de gairebé totes les mesures per part del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, encara que aquest ha acabat per oferir al PP un gran acord nacional per l’economia. CiU ha recolzat la pujada de l’IVA excepte en matèria de turisme, mentre que IU ha sigut el partit que ha criticat més durament les noves reformes; el PNB ha augurat que aquest serà “el principi de la fi” de la presidència de Rajoy, i finalment, UPyD ha considerat que aquestes retallades no són les adequades pel fet “d’eliminar drets en comptes de privilegis” i ha acusat el Govern de presentar-les com a “inevitables”.

Adjuntat a conitnuació  en fitxer pdf el discurs del president.

Discurs de Mariano Rajoy al Ple del Congrés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *