Les condicions imposades a Antena 3 per adquirir La Sexta

Per Sonia Sarroca.

Mataró.

El Consell de la Comissió Nacional de Competència (CNC) ha subordinat l’autorització de l’operació de concentració entre Antena 3 y La Sexta (Expedient C/0432/12), mitjançant l’adquisició del 100% del capital de la segona empresa per part de la primera, al compliment d’una sèrie de condicionants que solucionen els problemes de competència detectats per aquest òrgan. Aquesta matèria es regeix per la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència (LDC).

Segons el parer de la CNC, aquesta operació genera problemes de competència significatius en diferents mercats audiovisuals a Espanya, especialment en el mercat de publicitat televisiva, com a conseqüència de la desaparició de La Sexta com a operador independent, del reforçament del poder de mercat d’Antena 3 i de la major capacitat i incentius de Mediaset (integrada per Telecinco, Cuatro, FDF, entre d’altres) i Antena 3/La Sexta per coordinar-se tàcitament després de l’operació de concentració.

La primera condició fa referència a problemes en el mercat de la publicitat televisiva, amb la finalitat d’evitar que Antena 3/La Sexta utilitzi el seu poder de mercat per dur a terme polítiques comercials que limitin indegudament la llibertat de contractació dels anunciants i agències de mitjans, o que excloguin a tercers operadors de televisió en obert. Així, se l’imposen obligacions com la ruptura dels acords de gestió conjunta de publicitat de canals TDT en obert de tercers i la prohibició de firmar nous acords d’aquest tipus; la comercialització de forma separada dels espais publicitaris dels seus dos canals de televisió en obert de major audiència, a través de societats diferents; la publicació trimestral de l’oferta de productes publicitaris televisius, que garanteixi la possibilitat d’adquisició d’espais publicitaris de forma individualitzada a cada un dels canals de televisió d’Antena 3/La Sexta; o la prohibició de prioritzar la contractació de publicitat de forma conjunta en diversos canals sobre la contractació de forma individualitzada a cada un d’ells.

La segona condició recull obligacions per limitar el reforç d’Antena 3 en el mercat de la televisió en obert, concretament, la prohibició d’ampliar l’oferta de canals de televisió en obert mitjançant l’arrendament de canals de TDT a tercers operadors i la prohibició de bloquejar les millores de qualitat dels canals de televisió amb els quals comparteixi múltiple de TDT.

La tercera condició obliga a Antena 3 a permetre la sortida periòdica al mercat dels continguts audiovisuals que hagi adquirit. És a dir, haurà de limitar la durada dels seus contractes d’adquisició exclusiva de continguts a tres anys, sense incloure drets d’adquisició preferent o pròrroga i haurà de restringir la seva capacitat per excloure les productores de televisió nacionals com oferents de programes a competidors de televisió en obert.

La quarta condició inclou una sèrie d’obligacions de subministrament d’informació periòdica sobre l’actuació d’Antena 3/La Sexta en els mercats afectats.

I per últim, s’estableix una durada de les condicions de cinc anys.

La posició d’Antena 3

En relació a la resolució dictada per la CNC el Grup Antena 3 ha emès aquest dimarts un comunicat de premsa manifestant la injustícia i la discriminació de les condicions que se l’imposen. L’empresa considera que es fixen majors obligacions i noves restriccions de las que en el seu moment es van fixar a la fusió de Telecinco i Cuatro, recalcant que l’adquisició de La Sexta derivaria en un operador de menor mida i per tant, amb un menor impacte en el mercat televisiu.

Alhora acusa la CNC d’haver-se extralimitat en les seves competències ja que intenta definir tant el paisatge competitiu com els processos de comercialització publicitària vigents i també de blindar la posició de domini absolut de Mediaset, en detriment de la resta d’operadors.

Per últim es reafirma en la no acceptació de es condicions de la CNC, tot manifestant la voluntat d’esgotar tots els mecanismes legals i instàncies administratives per defensar aquesta operació i els interessos del Grup Antena 3 i dels seus accionistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *