El Consell de Política Fiscal i Financera va aprovar dimarts passat, 31 de juliol, la proposta dels objectius d’estabilitat pressupostària i de deute públic per a cada una de les Comunitats Autònomes, en aplicació de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. Aquest límit, establert per al període 2013-2015, va quedar aprovat gràcies als vots a favor de la majoria de les CCAA, votant-ne únicament en contra Canàries i Astúries.
En referència al dèficit es va establir, per al 2013, un límit del -0,7% del PIB regional, per al 2014 un -0,2% i per al 2015, un superàvit del 0,2%.
En referència al deute, per al 2012 es va establir un límit del 15,1% del PIB nacional, per al 2013 el 16%, per al 2014 el 15,9% i per al 2015 el 15,5%. El repartiment entre cadascuna de les CCAA queda doncs, de la següent manera:
Font: www.mihap.gob.es
Les CCAA que hi van votar en contra, Astúries i Canàries, van al·legar respectivament que l’objectiu previst “penalitza les autonomies que han fet ús de l’endeutament més moderat en els últims anys” i que el sistema financer és “desigual”.
Però la polèmica es va donar per l’absència del conseller català i per l’abandonament de la consellera andalusa de la reunió. El Ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va assenyalar que davant d’aquestes “poses polítiques” és moment de “comprometre’s amb la reducció del dèficit com a sortida de la crisi”. Els va demanar que enlloc de culpar el Govern espanyol reconeguin que la situació es deu a la crisi i a la falta de finançament, finançament que no tornarà fins que no es redueixi el dèficit públic. “Exigim a les CCAA com nosaltres ens exigim a Europa”, va dir el ministre.
Per la seva part, el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha destacat que el Govern català no va acudir a la reunió perquè entén que el Govern espanyol vol imposar a les autonomies els objectius de dèficit sense diàleg, alhora que ha considerat fora de lloc la reacció de Montoro. A més, ha recalcat que la Generalitat ha sigut la primera que ha tractat d’ajustar el seu dèficit i seguirà treballant en aquest objectiu.
El President de la Junta d’Andalusia, José Antonio Griñán, també ha expressat la seva opinió declarant que complir amb aquest límit de deute suposaria el tancament dels 19 hospitals públics andalusos i l’acomiadament de 60.000 treballadors públics. També ha anunciat que recorrerà als mecanismes jurídics que siguin necessaris contra l’acord sorgit del Consell de Política Fiscal i Financera.