El nom del MNAC està protegit per Llei

Per Alexander Salvador.
Tarragona.
 
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Museu Nacional d'Art de Catalunya

Ahir divendres 10 d’Agost, Pepe Serra, director del MNAC, va declarar la seva ferma convicció a canviar el nom del MNAC per afegir-li la marca Barcelona i dotar-lo així de més presència mediàtica internacional, “No es pot anar pel món amb un nom com MNAC i no es pot renunciar una marca com Barcelona

Front aquestes declaracions del director del MNAC, Toni Strubell, president de Solidaritat (SI), ha manifestat que “El valor nacional i simbòlic del museu estan pel damunt de l’esnobisme individual que pugui mantenir qualsevol equip humà que el gestioni temporalment”.

Les declaracions de Strubell, però, es troben fundades en Dret, car trobem com la Llei 17/1990, de 2 de Novembre, de museus és la que determina i nomena el Museu Nacional d’Art de Catalunya com a tal, impedint qualsevol canvi de nom de manera unilateral per part de Serra.

En primer lloc, trobem en la mateix exposició de motius com el propi legislador determina que el MNAC, és un Museu Nacional, i no un Museu Local o Provincial, que està i ha estat vinculat a diverses institucions d’àmbit nacional i local al llarg de la seva història, i aplega uns fons procedents de tot el país i amb titularitat diversa, que mostren la realitat artística de Catalunya i dels territoris que s’hi relacionen.  Per aquest motiu, aquesta mateixa llei el defineix com a museu nacional i estableix els mecanismes necessaris per a dur-ne la gestió compartida entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Hem d’entendre així tal com estipula la mateixa exposició de motius que s’ha de considerar el MNAC com un museu nacional al servei de Catalunya i no de Barcelona, donat que mostra una visió global de Catalunya en els diferents àmbits culturals.

Seguidament, podem identificar a través del mateix article 20 de la present llei, que els museus nacionals (en aquest cas el MNAC) es creen per llei, per tant tot el règim jurídic dels museus nacionals i la seva modificació quedarà sota la voluntat del Parlament de Catalunya, quedant la modificació del nom del museu exclosa a la voluntat del Òrgan de Govern del Museu, i subsidiàriament del seu Director, escollit per aquest Òrgan.

Essent així, les declaracions de Pepe Serra, van totalment en contra de la pròpia voluntat del Parlament a través de la Llei 17/1990, de 2 de Novembre, de museus, donat que fora de qualsevol motiu comercial, el MNAC és un Museu Nacional al servei de Catalunya i no al servei de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *