El cas “Pussy Riot”

Per Arnau Martí.
Barcelona.
 
Les tres integrants condemnadas del grup Pussy Riot, d'esquerra a dreta Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich i Nadezhda Tolokonnikova.
Les tres integrants condemnadas del grup Pussy Riot, d'esquerra a dreta Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich i Nadezhda Tolokonnikova.

El 21 de febrer d’aquest mateix any, a la Catedral de Crist Redentor de Moscú, un grup de 5 noies, conegudes com les Pussy Riot, varen interpretar una cançó Punk titulada “Mare de Déu, allibera’ns de Putin”. Tres de les cinc cantants (Maria Aliójina, Yekaterina Samutsévich i Nadia Tolokónnikova) varen ser identificades i, poc després (al març), posades en presó preventiva pendents de judici.

El passat 18 d’Agost, la magistrada responsable del cas, Marina Sirova, va emetre sentència i va condemnar a 2 anys de presó a totes tres per un delicte de gamberrisme. La sentència no esta exempta de polèmica doncs l’acció, de clar caire polític i crític contra la política del novament president Vladimir Putin (només cal fixar-se en el títol de la cançó), ha estat interpretada (seguint les línies defensades pel Fiscal de l’Estat) com un acte de gamberrisme i incitador de l’odi envers el cristianisme ortodoxa, la religió dominant influent en el Kremlin malgrat no ser oficial, doncs Rússia és un estat laic. De fet, l’advocat de les tres cantants, i en referència a la sentència, afirma que aquesta té serioses irregularitats, entre les que hi figuren cites i fets falsos, essent la condemna una decisió de Putin i convertint el procediment jurídic rus en una farsa.

Manifestants a favor de l'absolució de les tres integrants del grup Pussy Riot.
Manifestants a favor de l'absolució de les tres integrants del grup Pussy Riot.

La rellevància política que ha agafat el cas és evident doncs moltes persones, sobretot opositors polítics, es varen apropar als jutjats per donar el seu suport a les condemnades, però se’ls va impedir aproximar-se a menys de 300 metres per un gran dispositiu policial de tropes especials. Entre els manifestants es trobaven Alexéi Navalni (advocat i blogger: BLOG DEL TIO), Gari Kasparov (que va ser detingut) o Vladimir Rizhkov entre d’altres. De fet, un sondeig exemplifica la renuncia ciutadana envers la sentència, doncs segons aquest més d’un 50% estarien a favor d’una absolució.

La magnitud del fenomen Pussy Riot, però, s’escapa de l’àmbit d’actuació del Kremlin. Actors, actrius, cantants, activistes i intel·lectuals de tot el món no han tardat (si no ho van fer abans de la sentència) en mostrar el seu suport a les tres noies. L’últim ha estat Paul McCartney, que amb una carta en la seva web s’uneix a altres artistes de la talla de Madonna (amb la seva actuació a Moscú posant-se una de les màscares que porten les noies quan canten) o de Red Hot Chilli Peppers.

S’obre, de nou, una esquerda en el Kremlin, un nou mal de cap pel flamant president Putin i una nova evidència de que la democràcia russa, ara per ara, brilla per la seva absència. Resta per veure com reaccionarà. Si es té en compte els antecedents, no cal dubtar que serà una decisió política a l’altura de la nova legislació contra els mítings i les organitzacions no governamentals estrangeres. Per últim, cal remarcar com aquesta sentència es converteix en l’antecedent per les sentencies que es dictaran a tots els manifestants de la protesta contra Putin del 6 de maig.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *