Comunitat de Madrid, capital: Las Vegas

Per Jordi Cerdà.
Barcelona.
 

Era l’any 1541 quan Francisco de Orellana, un dels exploradors més remarcables de la colonització espanyola d’Amèrica, aconseguí  arribà al mar després d’una llarga i crua expedició al llarg de l’Amazones. Aquell viatge atorgà, precisament, el nom d’Amazones al riu que utilitzaren Orellana i els seus per arribar a l’altra punta del continent, en memòria dels indígenes de cabell llarg de la zona que tenien certa similitud externa amb les amazones –dones guerreres- gregues.

Aquella empresa, però, no donà més que maldecaps a l’experimentat conqueridor extremeny que, malgrat tenir un futur prometedor i un nou territori que explotar i governar, finalment, la dinàmica de l’aventura el conduí inexorablement a l’única figura que no distingeix a les persones sota cap criteri o referència: la mort. Orellana no sabia la fi de la seva epopeia, tot i conèixer els rendiments i els riscos del seu projecte colonialista. Això és el que acostuma a passar amb els projectes, que tot i tenir tota la informació disponible i tota la motivació del món, són susceptibles de fracassar sempre.

Eurovegas Madrid

Els projectes empresarials no són diferents als d’Orellana, i per tant, Las Vegas Sands no és una excepció. Fa pocs dies, tots fórem coneixedors de primera mà del fet què el macrocomplex d’oci i joc que el magnat Sheldon Adelson vol ubicar a Europa, conegut mediàticament com Eurovegas, serà instal·lat definitivament a Madrid. L’emplaçament exacte encara és una incògnita, ja que el govern autonòmic madrileny està trobant diverses dificultats, de tarannà jurídic, en el desenvolupament del projecte, entre d’altres.

Per començar, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha invalidat qualsevol tipus de programació urbanística a l’indret original on es vol fonamentar el nou empori d’esbarjo i oci de la Comunitat de Madrid, el Districte Nord de la localitat d’Alcorcón, encara que existeixen dues ubicacions alternatives, Paracuellos del Jarama/Torrejón i Valdecarros. A aquest problema, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha respost que “la sentència no té vigència”, ja que la mateixa està recorreguda, i  que “un projecte d’aquesta envergadura faria possible qualsevol tipus de transformació de planejament que fos necessari segons l’Ajuntament (d’Alcorcón) o la Comunitat”.

A més, per adequar els serveis ofertats per Eurovegas al mercat on es vol implantar, des del gabinet madrileny s’ha suggerit, de manera més directa o indirecta, que es reformi la Llei 42/2010, de 30 de desembre, on es modifica la Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries contra el tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament i la publicitat dels productes del tabac; més coneguda com la Llei antitabac. També s’ha rumorejat amb la possibilitat de concedir a Eurovegas certes exempcions envers les obligacions fiscals i laborals, en concepte de salvaguarda a la inversió d’Adelson a Espanya, com per exemple, la invalidesa temporal de certs preceptes del Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març, on s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors i la supressió permanent de l’impost de plusvàlua, entre d’altres .

Esperanza Aguirre ha declarat que la primera fase d’Eurovegas serà operatiu d’aquí dos o tres anys, tot i  que la versió última està orientada cap el 2022. Les aspiracions d’un emprenedor sempre són legítimes, i més quan aquestes volen el progrés, la riquesa i el benestar de la ciutadania; però els avatars, en aquest cas jurídics, poden definir el recorregut de tot el trajecte, tal i com li va succeir a Francisco de Orellana mig mil·lenni enrere.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *