Els serveis d’informació que la UE posa a l’abast dels joves

Per Pol Rubio.
Barcelona. 
 
 

La Unió Europea estableix una sèrie de centres que permeten el contacte directe entre els ciutadans i la Comissió Europea. Una relació que pretén que ens beneficiem de la institució i alhora l’ajudem a millorar. Els joves tenim la difícil tasca de tirar endavant aquest macroprojecte comunitari, i els dirigents en són conscients. Per això, ens ofereixen tota mena de facilitats, i des d’El Jurista ens sentim en el deure d’exposar-les.

En primer lloc, i com a més rellevant perquè el seu espai d’actuació és gegantí, trobem els centres d’informació Europe Direct, que responen gratuïtament i en la llengua oficial que es demanin dubtes de qualsevol tipus, alhora que informen sobre tot tipus de polítiques comunitàries. A l’any reben aproximadament un milió de consultes a partir del formulari en línia i de les trucades al número de telèfon, accessible des de qualsevol estat membre de les 9 a les 18 hores en dies laborables: 00800067891011.

Més concretament, i a interès dels nostres lectors de Catalunya i Balears, tenim les següents dades: 934022851 i occ.europedirect-bcn@diba.cat per Barcelona, 977296181 i europedirect@tarragona.cat per Tarragona, 973700675 i europedirectlleida@paeria.es per Lleida, 971784460 i europedirect@cbe.caib.es per Mallorca, 971357779 i també europedirect@cbe.caib.es per Menorca, i 971199982 i europedirect@eivissa.es per Eivissa i Formentera. Malauradament, encara no existeix un centre a Girona.

 
Europe Direct, el centre on resolen qualsevol qüestió sobre la UE.

Després se’ns presenten altres serveis d’àmbit més reduït i específic com l’Eurodesk, la xarxa adreçada al jovent que informa sobre l’ampli ventall d’oportunitats vigents. Els contactes a Balears són: Andraxt, 971628018 i joventut@andratx.cat; Alcúdia, 971549195 i cua@alcudia.net; i Palma de Mallorca, 971784912 i msuner@infojove.caib.es. I a Catalunya: Barcelona, 934124493 i comunicacio@barcelonavoluntaria.org, i 932655217 i mobilitatjove@bcn.cat; Santa Coloma de Gramenet, 933850550 i http://www.barcelonesjove.net/contacte; i Alt Urgell, 973355608 i treball.alturgell@oficinajove.cat.

O els Centres de Documentació Europea, que són, en paraules de la pròpia institució, “biblioteques locals de la UE”. Disposen d’innumerables fonts, tant impreses com en línia, i realitzen uns mil cursos de formació a l’any. Trobem a Catalunya: UAB Edifici E 1, 935811681; URV Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, 977759806; ESADE, 934953807; UDL Servei de Biblioteca i Documentació, 973702517; i UDG Campus Montilivi, 972418218. I a Balears: CBE Conselleria de Comerç, Industria i Energia, 971784455.

Un paper destacat tenen els documents Europass, que faciliten la comprensió i comparació de qualificacions i competències a tota la UE. Imprescindibles pels que busquen una experiència a l’estranger. Aquests són principalment dos, als quals podeu accedir i emplenar en tan sols un clic: currículum i passaport de llengües. Per a qualsevol dubte, 915065678 o europass@oapee.es.

El segell Europass, tota una garantia a nivell comunitari.

En la mateixa línia que l’anterior paràgraf, els National Academic Recognition and Information Centres són els centres nacionals que assessoren al respecte del reconeixement professional de qualificacions acadèmiques i de la possibilitat d’estudiar, i convalidar allò cursat, a l’estranger. La seu es troba a Madrid, dins el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, i disposa de les següents dades: 915065593 i naric@mecd.es.

I l’EURES és la xarxa d’oficines d’ocupació que ajuda als sol·licitants de feina a trobar-ne una fora de les fronteres del seu país, així com als empresaris a contractar recursos humans d’un altre estat membre. Hi treballen més de set-cents consellers que informen de tots els aspectes, tant allò purament laboral com temes quotidianes tals i com el cost de la vida o la sanitat. En aquí us adjuntem l’enllaç al portal.

Per últim, de cara als investigadors hi ha l’Euraxess, que ofereix assistència personalitzada i gratuïta als que canvien de país. Des de l’allotjament als cursos d’idiomes i l’obtenció de permisos de treball. Per Catalunya: 932688795 i mobilitat@agaur.gencat.cat. I per Balears: 971784178 i poliver@dgrdi.caib.es

 Des d’El Jurista esperem que aquest petit recull de serveis que la UE posa a la nostra disposició us hagi estat útil, ja sigui perquè en fareu ús o perquè augmenta els vostres coneixements sobre el fenomen que representa la integració europea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *