L’operació Pokémon: caça a la corrupció a Galícia

Per Álvaro Comajuan.
Barcelona.
 
Francisco Rodríguez, alcalde d'Ourense.
Francisco Rodríguez, alcalde d'Ourense.

El dijous 20 de setembre es coneixia la detenció de l’alcalde d’Ourense, Francisco Rodríguez (PSOE), juntament amb altres 12 persones més, entre ells l’alcalde de Boqueixón, Adolfo Gacio Vázquez (PP), als quals s’imputen delictes de suborn, prevaricació, tràfic d’influències, revelació de secrets, frau i falsedat documental. Així mateix, el jutjat va ordenar el registre de la Confederació Hidrogràfica Miño-Sil i les empreses del Grup Vendex.

La jutgessa, Pilar de Lara, va iniciar la investigació d’aquest cas arrel d’una altra, l’operació Carioca, d’explotació de dones a prostíbuls. En les primeres investigacions del cas, el principal responsable del grup, Gervasio Rolando Rodríguez Acosta, hauria reconegut davant la jutgessa algunes entregues de regals (previst com a suborn actiu a l’article 424 del Codi Penal) i ha afirmat que aquestes accions eres comunes en la contractació pública i necessàries per arribar a ella. Presumptament, per tant, s’haurien aconseguit adjudicacions de la ORA (servei de pàrquing al carrer) i de la neteja de les instal·lacions de l’ajuntament d’Ourense a canvi d’entregues de diners o de quatre rellotges d’or (entre d’ells un Rolex) als polítics abans esmentats, els quals farien “d’aconseguidors” o mediadors entre les empreses i les administracions adjudicatàries. A més, altres persones també estaven a sou de 1000 euros al mes amb la finalitat de què influïssin per a què es produïssin les adjudicacions.

El dilluns 24 va dimitir l’alcalde de Boqueixón del Partit Popular, però qui no ha dimitit per ara i defèn el seu dret a la presumpció d’innocència és l’alcalde d’Ourense, que argumenta que els seus càrrecs només es basen en una sèrie de testimonis d’una empresa.

L’operació encara té que avançar un cop s’hagin investigat tots els documents interceptats, sobretot a la Confederació Hidrogràfica Miño-Sil, i en els pròxims dies tindrem més informació sobre les activitats de la trama corrupta.

Per acabar, és interessant explicar el motiu del nom de l’operació: s’ha decidit anomenar-la Operació Pokémon per l’elevat nombre d’implicats en la trama i pels sobrenoms que cada membre tenia fixat, ja que al conegut videojoc les criatures (que així s’anomenen) també són nombroses i també tenen noms peculiars.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *