Primers tallafocs a la consulta de Mas

Per Jordi Cerdà
Barcelona
 
 

Arran la proposta del president Artur Mas de convocar un referèndum/consulta l’any vinent, després de les pròximes eleccions autonòmiques del 25 de novembre, les respostes no s’han fet esperar. El Govern central ha fet algunes declaracions o esments, però sempre a través de ministres i amb exposicions més indirectes que no pas contundents. Tot i així, la Secretària General del PP, María Dolores de Cospedal, en nom del PP, partit polític que dóna suport a l’Executiu de l’Estat, mencionà fa pocs dies la fermesa del Govern de Rajoy per afrontar aquesta nova situació política.

Cospedal digué que “el Govern espanyol utilitzarà tots els instruments al seu abast per evitar que [el President de la Generalitat, Artur Mas] cometi una il·legalitat”, emparant-se en la Constitució i en la competència exclusiva de l’Estat per convocar referèndums. Fins i tot, esmentà la possibilitat de reactivar la convocatòria d’una consulta sense autorització del Govern central com a delicte tipificat al Codi Penal, tal com va fer el president José María Aznar durant el seu segon mandat; tot i que a l’actualitat no ho és. Però, encara que no sigui delicte, algunes veus pròximes al Govern espanyol diuen que podria concórrer en uns altres tipus de delicte, com per exemple, el de sedició.

A més de la postura del PP, la setmana passada, la portaveu del CGPJ, Gabriela Bravo, afirmà que la consulta independentista proposada pel president Mas no té cabuda dins del règim constitucional actual “mentre [la Constitució] no es modifiqui”, segons ella. Tot i així, Bravo ha defensat, a títol personal, que el president Mas faci totes les peticions i manifestacions que consideri oportunes, però sempre, dins dels marges que estipula la legalitat vigent.

Això han estat les primeres manifestacions envers la consulta sobre la independència de Catalunya, però, òbviament, amb les eleccions catalanes a la vora i, també, amb els intensos moviments d’informació i opinió, no seran ni molt menys les últimes.

María Dolores de Cospedal, Secretària General del PP, en roda de premsa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *