Van Rompuy: “Grècia serà sempre membre de la zona euro”

Per Alexander Salvador i Anna Bracons.
Brussel·les.
 

Fa unes hores, Herman Van Rompuy, President del Consell Europeu, s’ha pronunciat a favor del futur de la Unió Europea com un projecte estable, cohesionat i necessari a l’ocasió de la inauguració de l’any acadèmic 2012-2013 de la Université Catholique de Louvain.

Durant el seu discurs d’obertura de l’any acadèmic, Van Rompuy ha incidit principalment en tres punts claus: La necessitat d’una Europa cohesionada i reconciliada, l’enfortiment de la unió econòmica i bancària, i finalment, el destí comú de tota Europa.

Van Rompuy ha expressat repetidament la necessitat d’una Europa cohesionada, la qual ha après dels seus errors, “L’histoire est le professeur de la vie” ha expressat el president del Consell Europeu en reafirmant la necessitat d’aprendre dels errors del passat en referència al increment de discursos polítics que presenten la separació de la UE del país membre com una solució a l’actual situació de crisis. Països on la situació grega és molt present en la mentalitat col·lectiva i on Europa és l’eix del discurs polític quant abans ho era el Islam.  A tot això, Van Rompuy ha exposat que l’idea de la separació d’un estat membre del projecte europeu és inconcebible, ja que no respon al propi esperit d’Europa.

Però, malgrat aquesta qüestió, Vam Rompuy ha senyalat un problema molt més important per l’Unió Europea; “Hem de reparar els problemes de l’eurozona i de l’euro derivats dels primers anys” ha afirmat el president.

Segons Van Rompuy, la crisis grega no ha abandonat encara el pensament d’Europa, i una crisis com la grega no és pot tornar a reproduir, “Necessitem més vigilància econòmica, hem de donar lloc a noves lleis i institucions i instal·lar una vigilància econòmica més forta”. Hi ha una convergència més i més forta en relació al projecte econòmic, però, aquesta convergència encara no és suficient, hem d’enfortir la unió econòmica i bancària.

Finalment, Van Rompuy s’ha pronunciat respecte a la possible sortida de Grècia de la zona euro. Grècia mai abandonarà la zona euro ni el projecte europeu. Aquest fet podria posar en perill la pròpia estabilitat del país hel·lè, però, també la dels altres països membres. “La zona euro és per a sempre” ha remarcat el president del Consell Europeu, “És un procés irreversible

Tenim un destí comú i tant els meus nets com els nets d’aquests continuaran pagant en euros

2 comments

  1. D’acord amb el Sr. Van Rompuy en gairebé tot. No acabo d’entendre això de que la separació d’un estat membre de la unió´sigui contradictori amb l’Esperit d’Europa. N’ha dit les raons d’aquesta incompatibilitat?

    1. Monsieur Van Rompuy, va exposar principalment que la separació d’un estat membre del projecte europeu podria causar greus problemes econòmics al conjunt, sense perdre de vista els propis de l’estat.

      Seguidament, va fer referència als origens de l’actual estructura de l’Unió Europea, a les acaballes de la 2na Guerra Mundial, en la qual la unió dels estats membres va ser l’impuls que va ocasionar la sortida d’aquella situació irrepetible. Segons Van Rompuy, és l’esperit de pertinença a un projecte unitari i la solidaritat que desprèn aquesta pertinença cap a la resta de membres la que està permetent fer front a qualsevol situació catastròfica que es pogui trobar l’actual Unió Europea.

      Finalment, va enfatissar amb la britànica sentència de “We have a common destinity” en relació a que volguem o no l’història ha marcat i decidit que tots els ciutadants europeus i els seus respectius estats membres, compartim un comú destí en el futur de la humanitat. I això, és quelcom inamobible, doncs Europa necessita la unió dels seus estats membres per a poder jugar un paper rellevant en el pla internacional. I abandonar aquest projecte, contradiu els principis de cohesió, solidaritat i unitat que desprèn la Unió Europea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *