La catàstrofe del Prestige a judici

Per Álvaro Comajuan.
Barcelona.

 

El 13 de novembre de 2002 un buc anomenat Prestige, amb 77.000 tones de petroli, resultava accidentat a uns quilòmetres de la Costa da Morte gallega. Els gallecs, encara commocionats per l’impacte que va sofrir la seva costa, coberta per quilos i quilos de galipot, han assistit al judici dels responsables d’aquesta catàstrofe mediambiental amb molta expectació, després de quasi 10 anys d’espera i molt decebuts, al només assentar-se a la banqueta un responsable polític.

Entre els quatre acusats, Apostolos Mangouras, de nacionalitat grega i capità del Prestige al moment del seu enfonsament, Nikolaos Argyropoulos, també grec i cap de màquines i José Luis López Sors, l’exdirector de la Marina Mercant abans esmentat i Ireneo Maloto, de nacionalitat filipina i declarat en rebel·lia, el que suposa que no estarà present al judici.

Per que ens fem una idea de la magnitud del judici, encara que només hi han 4 acusats, el sumari té prop de 300.000 folis, i la sentència no es coneixerà fins setembre de 2013. A més, el judici s’ha tingut que celebrar a ExpoCorunya, per la quantitat de persones implicades i la necessària publicitat que se li ha de donar a l’esdeveniment.

Pel que fa als testimonis, i encara que organitzacions com Nunca Máis no han estat a favor de la seva “no imputació”, hi destaca Francisco Álvarez Cascos, ex president d’Astúries i ministre de Foment en el moment de l’enfonsament del vaixell. La decisió d’apartar a Cascos de la imputació (impossible ara perquè el delicte ha prescrit) va ser criticada inclús per l’Audiència Provincial d’A Corunya, la qual, en un aute, va posar en qüestió que es pogués culpar de forma única a López Sors de la responsabilitat d’allunyar el Prestige de la costa, amb el fatal resultat ja conegut.

Els acusats, als quals se’ls imputen delictes de desobediència i contra el medi ambient, amb penes de quatre a dotze anys de presó, demanaran la suspensió del judici i la nul·litat d’actuacions per errors en el peritatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *