Arbitration: back to the future

Per Gisela Roig i Kevin Sànchez.
Barcelona.
 
El degà de l'ICAB, Predo L. Yúfera i el ministre de Justícia, Alberto Ruíz-Gallardón. Font: El Jurista.

Avui s’ha celebrat la clausura del Congrés Internacional d’Arbitratge celebrat durant els dies 18, 19 i 20 d’octubre a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB).

Ha començat la clausura el degà de l’ICAB i àrbitre Pedro L. Yúfera, tot citant a Martin Luther King en la seva famosa frase “I have a dream”. Yúfera ha afirmat que ara ja es pot dir en passat aquest lema, i és que ha sigut un èxit poder celebrar aquest congrés sobre l’arbitratge amb ponents i oients provinents de tot el món; Xina, Estocolm, Estats Units, Xile, Brasil, etc. El degà no ha volgut acabar sense fer una crida a apostar per aquest sistema alternatiu de resolució de conflictes deixant la porta oberta a totes les iniciatives relacionades amb l’arbitratge. Ha conclòs, dient que es tracta d’un sistema que ajuda molt a agilitzar la justícia.

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat durant la seva intervenció el ministre de Justícia espanyol, Alberto Ruiz-Gallardón. Primerament ha fet referència al lema del congrés (Arbitration: back to the future); recordant que l’arbitratge és un sistema que gaudeix de molta antiguitat però que s’ha anat abandonant en els últims anys, tot i que sembla que revifa i que recuperarà la seva importància en un futur immediat.
Aprofitant el segon centenari de la Constitució de 1812, s’ha referit a l’antic article 280 que col·locava a l’arbitratge i les resolucions judicials en un sol nivell; també ha lamentat que no hi hagi un article semblant a l’actual Constitució  de 1978.
El ministre ha dedicat les seves paraules a posar de manifest la necessitat de fer servir l’arbitratge com un mètode més usual apel·lant a la seguretat jurídica. Si bé ha determinat que les normes prèviament establertes i votades democràticament sempre compleixen amb el seu sentit de justícia des d’un punt de vista objectiu a l’hora de resoldre conflictes; ha criticat que la llarga durada dels processos judicials pot deixar aquestes normes sense una efectivitat des del punt de vista subjectiu quan finalment arriba la resolució. En aquest sentit, ha determinat que l’arbitratge pot ser un mètode que a més d’aportar seguretat jurídica, aporti un plus l’eficiència, ja que es resolen els conflictes amb un termini de temps molt més curt. D’aquesta manera, també ajuda a agilitzar el sistema de judicial ja que guanya en eficàcia perquè veu reduïts el nombre de casos a resoldre.
Tot seguit ha fet referència a països com els Estats Units d’Amèrica on els conflictes resolts per sistemes d’arbitratge i mediació representen el 70%, mentre que les resolucions judicials tan sols són el 30%. Per això ha fet una crida a treballar per acostar a l’Estat espanyol cap a aquests números.

Alberto Ruiz-Gallardón també ha argumentat a favor de l’arbitratge partint de la societat globalitzada en la que ens trobem, perquè amb aquest sistema, no només es descongestiona el sistema de justícia sinó que, segons el seu parer, es guanya en credibilitat internacional ja que en altres països s’està apostant per aquesta via. En aquest sentit, ha explicat que el Govern central ha aprovat una reforma de la llei de mediació que aplica la nova directiva europea. Per acabar, ha tingut unes paraules en referència a Catalunya on ha comentat que ha demostrat ser la comunitat autònoma amb més vocació de diàleg i resolució de conflictes (al·legant al seny català).

Finalment, un cop clausurat el congrés, el ministre ha fet un parell de declaracions tot i que s’ha abstingut en determinats temes com el conflicte amb ETA donat que a Galícia i País Basc avui és jornada de reflexió.
Quan se li ha preguntat respecte la independència de Catalunya, no ha volgut fer declaracions expresses però sí que ha volgut recordar continguts del seu discurs dient que els països han de respectar les lleis que s’han aprovat democràticament, i que aquestes lleis tenen, en cas de no respondre a la realitat, els seus propis mecanismes de revisió. Això ha desencadenat una roda de preguntes sobre una possible reforma de la Constitució Espanyola per poder celebrar un referèndum català, i la seva resposta ha estat que no creu convenient que es reformi; però ha recalcat que qui no respecti la llei no serà respectat a nivell internacional.
També ha tingut paraules pel procés que està vivint Escòcia dient que en aquest cas, el procés s’ha fet d’acord amb les lleis britàniques i que per això compta de reconeixement internacional. Però ha demanat que s’evitessin comparacions perquè ell tan sols feia un apunt sobre laimportància de la seguretat jurídica que han d’aportar les lleis.
La darrera pregunta ha estat sobre el copagament de la justícia espanyola; en aquest cas ha estat contundent: “Hay que poder garantizar el acceso a la tutela judicial efectiva a todos aquellos que no tengan recursos económicos. Es la única manera de evitar los recortes en la justicia gratuita.”. Per això ha apel·lat a la solidaritat de la societat dient que, per poder garantir l’accés de tots a la justícia, és necessari que qui tingui més recursos faci un esforç econòmic extra a través del copagament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *