L’assassinat de El Salobral ha revifat el debat sobre l’edat de consentiment sexual

Per Anna Jiménez.
Barcelona.

Una pedania a catorze quilòmetres d’Albacete ha estat testimoni de l’últim cas de violència de gènere, a 29 d’octubre de 2012. Juan Carlos Alfaro, de 39 anys, ha donat mort a Almudena, de 13 (i a un veí de la localitat de 40), enmig d’una relació sentimental convulsa on la celopatia i la passió per les armes de foc són dos ingredients  més en l’historia. Es tracta de la víctima més jove de violència de gènere des de que es va crear aquesta estadística a l’any 2003, doncs la víctima només tenia 13 anys, edat que coincideix precisament amb l’edat de consentiment sexual a l’Estat Espanyol.

Però què és això de l’edat de consentiment sexual? És l’edat mínima per a mantenir relacions sexuals consentides, i per sota de la qual es presumeix que hi ha abús o violència per part de qui és major d’edat en la relació, sense importar la existència o no de dit abús o violència, perquè es considera que el consentiment prestat pel menor de 13 anys no és vàlid legalment. Per tant, els menors d’edat majors de 13 anys poden mantenir relacions sexuals amb majors d’edat sempre que prestin el seu consentiment lliure, sense que això tingui cap transcendència penal. Ara bé, els menors que encara no tinguin 13 anys no poden mantenir relacions sexuals amb persones que ja tenen els 18, amb independència de que hi hagi consentiment per part del menor, doncs aquest no es té en compte al no considerar-se vàlid. La conseqüència jurídica als fets es resol per aplicació de l’article 183 del Codi Penal, on s’imposen penes de presó de 2 a 6 anys per a aquells que atemptin contra la intimitat sexual d’un menor de 13 anys, per haver comés abús sexual. Si hi ha accés carnal per via vaginal, anal o bucal o introducció de membres corporals u objectes per alguna de les dues primeres vies, la pena de presó s’incrementarà i passa a ser de 8 a 12 anys. En el supòsit que en els fets concorri  violència o intimidació, la tipificació passa d’abús sexual a agressió sexual i el responsable serà castigat imposant-se-li penes de 5 a 10 anys de presó. Igual que passava anteriorment amb el cas d’abús sexual, si l’atac consisteix en accés carnal per via vaginal, anal o bucal, o hi ha introducció de membres corporals o objectes per via vaginal o anal, la pena s’incrementa i el responsable s’enfrontarà a penes privatives de llibertat de 12 a 15 anys.

Aquesta regulació es considera laxa, però no per les penes imposades, sinó pel límit d’edat establert al consentiment prestat pel menor. Precisament Espanya és el país de la Unió Europea amb una edat de consentiment més baixa, a excepció de la Ciutat del Vaticà on és de 12 anys. Itàlia i Alemanya situen aquesta edat en 14 anys; Holanda i França en 15; Regne Unit, Noruega i Suïssa en 16; Irlanda en 17; i Croàcia en 18.

En qualsevol cas, Espanya està tres anys per sota de la mitja europea i les reaccions no s’han fet esperar. Però no és un debat que vingui de nou, conseqüència de la tragèdia de El Salobral, sinó que és una lluita que ve de llarg. Antigament s’estipulava l’edat de consentiment sexual en 12 anys, i es va incrementar en un més. Llavors els diputats van considerar que “no els semblava bé restar drets als nens”. Però la mesura no va semblar suficient. Al 2009, el PNV va anunciar en el Congrés la idea d’establir l’edat mínima per a mantenir relacions sexuals consentides als 14 anys. Ara sembla ser que hi ha unanimitat per part de tots els partits polítics d’incrementar aquest límit d’edat perquè no sembla lògic que un menor de 13 anys no pugui entrar a cap discoteca, tatuar-se sense consentiment patern, casar-se, votar o conduir però sí mantenir relacions sexuals amb persones majors d’edat.

La ministra d’Igualtat, Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, així com Alberto Ruíz-Gallardón, titular de Justícia, han coincidit en defensar que la reforma del Codi Penal, actualment en tramitació parlamentària, reforça la protecció dels menors en els delictes perpetrats contra aquests. Una de les mesures consisteix precisament en pujar l’edat de consentiment sexual. S’està estudiant a més incloure aquets propòsit en el Pla Nacional per a la Infantesa i Adolescència 2012-2015, que es té previst aprovar entre finals d’aquest any i principis del següent. Tanmateix, però, fonts d’aquest departament han insistit en que la mesura està sobre la taula, però que encara que s’ha pres cap decisió al respecte ni s’ha concretat una edat de consentiment sexual. Tot apunta a què aquesta es fixarà en 14 o 15 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *