La Generalitat sancionarà a Renfe per incompliment del servei.

Kevin Sànchez,
Barcelona.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder.

La Generalitat de Catalunya ha decidit obrir 125 expedients sancionadors a Renfe per infraccions greus. Les multes oscil·larien entre els 6.001 i els 30.000 euros. Es tracta del primer cop que la Generalitat sancionarà a aquesta entitat pública empresarial ferroviària. Així ho ha anunciat aquest mateix matí el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que explicat que els expedients s’han obert per les reiterades i significatives alteracions del servei a Rodalies i Regionals durant el mes de setembre.

Durant l’última quinzena del mes de setembre, el Departament de Territori i Sostenibilitat calcula que es van suprimir 75 trens sense suport posterior amb transport alternatiu i es van produir 478 retards, dels quals 188 van ser superiors als 15 minuts. La darrera incidència es va produir la nit de dimecres a dijous en la que el fort onatge va obligar a tallar la línia del Maresme entre Vilassar de Mar i Mataró. Aquests números indiquen que el total de la multa pot situar-se al voltant dels 3,7 milions d’euros. El conseller s’ha mostrat confiat que el Govern cobrarà la sanció.

La potestat sancionadora de la Generalitat deriva de l’aprovació durant l’última legislatura de les polèmiques Lleis Òmnibus, que van modificar l’antiga Llei 4/2006, de 31 de març, Ferroviària. La reforma d’aquesta llei afirma que “el Govern català podrà sancionar els operadors ferroviaris si no compleixen les condicions de servei acordades. Les infraccions queden tipificades com a: molt greus, si es posa en perill la seguretat de les persones, dels béns o del trànsit ferroviari; greus, si les condicions d’ús del servei per part dels ciutadans es veuen alterades de forma significativa, i lleus en la resta dels casos. També es preveu el caràcter d’infraccions independents per aquells casos en què restin afectades diverses circulacions ferroviàries, diverses línies o que l’afectació es perllongui durant diversos dies, successius o no.

A finals de setembre però, la Generalitat ja va obrir un expedient informatiu on s’inclouen tots els incompliments. Aquest expedient es dóna per tancat aquest mateix dilluns ja que el govern començarà els tràmits per sancionar l’operadora.

El director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, ja havia avançat que serien diversos els expedients sancionadors que s’obririen a Renfe per problemes relacionats amb la qualitat del serveila puntualitat o la seguretat, tant en combois de Rodalies com també Regionals. En unes declaracions, Font va assegurar que “no es tracta de sancionar per sancionar, sinó que amb Renfe els problemes vénen de molt lluny i això s’ha de resoldre”. El fet de que els retards siguin sistemàtics, ha produit que la situació hagi assolit uns límits injustificables. El govern, com a titular del servei, havia de “prendre mesures” per evitar els perjudicis que pateixen els usuaris de Renfe, va reblar Font.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *