L’ONU demana més ajuda financera per al Tribunal Especial de Sierra Leona

Per Samar Ntifi.
Barcelona.
 
La Special Court for Sierra Leona(SCSL, Tribunal Especial per a Sierra Leona), amb seu a Freetown, és una institució judicial regulada per un tractat subscrit entre Sierra Leona i Nacions Unides, s’encarrega de la persecució dels crims perpetrats en aquest país, durant la seva última guerra civil (1991-2002), tant contra el Dret Humanitari com contra el Dret nacional de Sierra Leona.
Sierra Leona, sota domini britànic des del segle XIX fins a la seva independència, en 1960, no ha tingut un període continuat d’estabilitat i pau en la seva curta vida d’Estat lliure. S’han succeït les regirades camperoles, els cops i els moviments d’insurrecció. En 1991 començaria el camí cap al desastre en el que seria una de les majors tragèdies de la història contemporània. L’inici de la guerra civil es remunta al desenvolupament de la guerra a Libèria. El passat 30 de maig el TESL va condemnar a cinquanta anys de presó a l’expresident de Libèria Charles Taylor per la seva complicitat en crims de guerra comesos a Sierra Leons, el primer mandatari africà sentenciat per un tribunal internacional.
Michelle Bachelet, directora general d'ONU Dones i expresidenta de la república de Chile.
Michelle Bachelet, directora general d'ONU Dones i expresidenta de la república de Chile.
L’ONU va fer una crida a la comunitat internacional per destinar més ajuda financera al Tribunal Especial per a Sierra Leona, del que va elogiar el seu “històric” treball en la persecució de crims sexuals i de gènere. “Resulta essencial que el tribunal tingui els mitjans per completar el seu mandat i per documentar i compartir les lliçons apreses per reforçar l’accés a la justícia de les dones”, va afirmar davant la premsa la directora general d’ONU Dones, Michelle Bachelet. El TESL ha contribuït a la “pau” i la “reconciliació” d’un país “devastat” per la guerra civil. El Consell de Seguretat de l’ONU va reiterar en una declaració presidencial el seu ferm suport al TESL i va lloar els progressos que ha conquistat fins avui per portar “estabilitat” al país africà i ajudar a posar fi a la impunitat a la regió.
La viceministra d’Exteriors de Sierra Leona, Ebun Jusu, va afirmar davant la premsa a la seu de Nacions Unides que aquest tribunal segueix fent front a “forats de finançament” que resulten “crítics” per poder completar el seu mandat judicial.Mentre, la fiscal del TESL, Brenda Hollis, que va estar al capdavant del cas contra l’expresident Taylor, va advertir que el tribunal no té suficient personal i no pot establir comunicació amb centenars de testimonis en un ambient segur per falta de fons.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *