Condemna al mític futbolista Michael Ballack

Per Albert Noguer, 
Barcelona
 

El mític futbolista Michael Ballack, de nacionalitat alemanya, ha estat condemnat avui en un judici ràpid per conduir a una velocitat excessiva. El cas va començar quan aquest futbolista, que anava conduint per l’autopista A5 dins de la província de Càceres,  va ser capturat, per un radar de la Guardia Civil, a la inadmissible velocitat de 211 kilòmetres per hora.

No hi ha dubte que aquest fet és constitutiu d’un delicte contra la seguretat vial i, en aquest cas, la conducta s’adiu a l’article 379 del Codi Penal: “El que condueixi un vehicle de motor (…) a una velocitat superior en vuitanta quilòmetres per hora en via interurbana a la permesa per reglament és castigat amb la pena de presó de tres a sis mesos o a la multa de sis a dotze mesos i treballs en benefici de la comunitat en trenta-un a noranta dies, i, en tot cas, a la de privació del dret a conduir vehicles de motor i ciclomotors per un temps superior a un any i fins a quatre anys”

Davant l’acusació d’aquests delictes, el seu advocat (d’ofici) va utilitzar un argument força estrany: El Sr.Ballack no tenia recursos econòmics per pagar la possible multa i, com a conseqüència, demanava la més baixa. Argument, d’altra banda, difícil de creure tenint en compte el seu nivell de vida i que l’any passat va guanyar més de tres milions d’euros. La multa mínima per aquest delicte és de 360€; (2 euros per dia cada sis mesos). El màxim, en aquest cas, és 400 euros diaris per dotze mesos, el que no donaria uns xifra de 144.000€. Com és evident, aquesta quota es calcula en funció de les possibilitats econòmiques del culpable i de la gravetat del delicte.

L’advocat defensor va argumentar, en aquest sentit, que la petició del fiscal (10.000€) eren inassumibles per l’ex-jugador, doncs multiplicaven per sis la multa mínima i que el màxim que podia pagar el seu client eren 6 euros diaris de multa durant sis mesos; fent una xifra global de 1.080 euros. A més, també va demanar una possible absolució, doncs no coneixia els límits de velocitat que regeixen aquí a Espanya (error de prohibició).

El jutge, d’acord amb el sentit comú, ha desestimat els arguments de la defensa disposant a la sentència, entre altres, que conduir un vehicle d’alta gamma (Audi Q7) ja és un indici important sobre quin pot ser el seu nivell de vida. A més a més també confirma que els futbolistes professionals perceben elevadíssimes remuneracions. Amb un to irònic la sentència afirma: “(…) per descomptat no creiem que els seus ingressos estiguin propers a la indigència”

En quant l’excusa de l’error de prohibició el jutge ressalta que Ballack no és una persona que desconegui els coneixements generals que regeixen les infraccions del trànsit i, a més, considera que per la seva condició d’ex-futbolista, ha viatjat contínuament a diferents països, on tots ells la velocitat excessiva té un tractament penal.

A la llum de l’article 379 del Codi Penal, el jutge també imposa la pena de privació del dret a conduir per un termini d’un any i mig. No obstant, aquesta condemna de la privació del dret a conduir només és operativa al territori nacional, no pas a la resta d’Europa o del mon.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *