Els partits polítics i sindicats: modificació Codi Penal

Per Joaquín Tintoré King.
Palma.
 

En els darrers dies hem pogut observar com el ministre de Justícia, el senyor Alberto Ruiz Gallardón, contestava a una interpel·lació de la diputada Rosa Díez (la qual demanava càstigs més durs pels càrrecs polítics corruptes) amb l’anunci d’una nova reforma del Codi Penal (solament tres setmanes després d’haver presentat l’avantprojecte de reforma d’aquest mateix codi) amb la intenció de modificar els privilegis que afecten a la responsabilitat penal de partits i sindicats.

La intenció inicial d’aquesta modificació del Codi Penal (o de la Llei d’Enjudiciament Criminal) tal i com informa el Govern és que partits i sindicats responguin per delictes comesos pels seus òrgans d’administració o per persones que estigui sota la seva autoritat. Aquesta mesura pretén modificar l’establert pel PSOE a l’any 2010 quan va incloure la responsabilitat de les persones jurídiques a l’article 31bis del Codi Penal fent una exclusió explícita de partits polítics i dels sindicats.

Per tant la intenció del Govern és eliminar aquests privilegis presents en forma d’exclusió expressa i donar la possibilitat de que totes les “persones jurídiques responguin pels delictes comesos pels  seus representants legals i administradors i per els qui, estant sotmesos a l’autoritat d’aquestes persones físiques de l’organització, han pogut realitzar els fets per no haver-se exercit sobre ells el degut control” en paraules del propi Gallardón. Aquesta mesura està orientada a fer impossible el fet que la mal cridada classe política, i els organismes que l’estructuren, siguin percebuts com alguna cosa diferent a la societat o emparat per privilegis dels quals aquesta manca, i que el mateix succeeixi amb els representants dels treballadors.

Es tracta d’una oportunitat (al menys de forma inicial així s’ha expressat des del ministeri de Justícia) per demostrar des de la classe política que els polítics es troben a la mateixa alçada dels ciutadans i que no poden gaudir d’uns privilegis excessius que els facin veure pel ciutadà del carrer com a persones intocables.

La situació que es va produir al Congrés dels Diputats el passat dimecres és un clar exemple de cooperació i predisposició que tant demanden els ciutadans en els darrers temps. El fet de que una proposta o idea feta per un partit situat a la oposició com UPyD hagi estat recollida i acceptada pel govern central demostra un interès general situat per damunt dels interessos particulars fet indispensable per superar la situació de crisis actual a la que ens trobem. Recordem que Gallardón va contestar a Rosa Díez amb un clar i sincer “Le digo rotundamente que sí, tiene usted toda la razón

Aquest anunci del ministeri de Justícia ens fa fixar-nos en les propostes que fa un parell de mesos va realitzar el Ministeri d’Interior. Recordem dons que la responsabilitat penal per partits i sindicats per delictes comesos pels seus membres (especialment fent referència a casos de danys greus causats en manifestacions per afiliats a les organitzacions convocants) va ser una de les idees que el Ministeri de l’Interior va formular fa sis mesos acollint-se a fórmula de control de les persones que es poden trobar sota l’autoritat i l’empara de l’organització. Aquest dimecres, una portaveu del ministeri d’Interior va assegurar que la nova mesura no té res a veure amb aquella proposta d’Interior i que no està pensada per a aquest tipus de delictes d’ordre públic, però tampoc va descartar del tot que pugui arribar a estar-ho perquè el desenvolupament de la mesura està per fer.

Per finalitzar declarar que es tracta d’una mesura no exempta de cert grau de polèmica  ja que diverses organitzacions han mostrat la seva disconformitat amb aquesta intenció de modificar el Codi Penal, entre d’altres els sindicats (especialment vehement ha estat la resposta d’UGT) han denunciat que es tracta d’una mesura repressiva i que només té com a intenció incidir en les protestes i en la oposició a les polítiques del Govern actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *