Residència a canvi d’un pis

Per Jordi Cerdà.
Barcelona.
 

Ahir al matí, el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, a “El Ágora” del diari El Economista, explicà que el Govern espanyol concedirà permisos de residència a Espanya a aquells estrangers que comprin una vivenda d’un preu superior a 160.000 euros. Segons García-Legaz, el pròxim mes l’Executiu s’encarregarà de dissenyar una reforma del Dret d’Estrangeria espanyol perquè la mesura tingui cabuda a l’ordenament jurídic vigent –segurament, reformant el reglament de la Llei d’Estrangeria-. Aquesta nova iniciativa ha estat fruit de la coordinació de diversos ministeris: el d’Ocupació, el de Foment, el d’Interior i el d’Afers Exteriors.

El valor de referència aproximat són 160.000 euros, ja que García-Legaz considera que “no es pot posar un límit de preu més baix, perquè generaria una demanda massiva dels permisos de residència”. La mesura, segons el propi secretari d’Estat, està orientada als mercats xinès i rus; i té com objectiu prioritari reduir l’estoc de pisos que existeixen a Espanya, on actualment no es veu molta capacitat de compra per la manca de crèdit. És totalment necessari fomentar la demanada externa, ja que la nacional està totalment bloquejada per les vicissituds macroeconòmiques adverses, segons la línia del discurs de García-Legaz.

Jaime García-Legaz, a “El Ágora” d’El Economista, explica la nova mesura del Govern en matèria d’Estrangeria.
Jaime García-Legaz, a “El Ágora” d’El Economista, explica la nova mesura del Govern en matèria d’Estrangeria.

La nova mesura no ha estat ben rebuda en molts sectors de la societat. Per començar, ONG, associacions d’immigrants i advocats especialitzats en Estrangeria han estat crítics amb el nou projecte del Govern. Diverses ONG han exposat que és totalment il·lògic facilitar els requisits de compra a nous estrangers si moltíssims d’ells, que porten anys vivint a Espanya, no troben les millors condicions per adquirir un bé immoble. Fins i tot, algunes d’elles han considerat la mesura discriminatòria, ja que es diferencien els estrangers pel seu poder adquisitiu i econòmic a l’hora de rebre el permís de residència. Fins i tot, SOS Racismo ha declarat que s’està utilitzant un criteri utilitarista en matèria d’Estrangeria.

La iniciativa del Govern també ha trobat crítiques als principals partits de l’oposició, com el PSOE, que considera que el Govern està mercantilitzant els permisos de residència, o com UPyD, que considera que aquesta dinàmica està venent el país als millors postors. El sindicat UGT també s’ha manifestat, dient que l’Executiu entén la immigració des d’una perspectiva econòmica i utilitarista, però no social.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *