La “marea blanca” pren Madrid

Per Imma Domènech.
Sabadell.

 

Els empleats i els usaris del sistema sanitari de la Comunitat de Madrid, procedents de diferents centres sanitaris,  varen protagonitzar una  autentica “marea blanca” al centre de la capital, per protestar en defensa del caràcter públic del sistema sanitari. Varen ser convocats per la Coordinadora de Treballadors Públics, integrada per professionals, usuaris i representants sindicals, amb el lema “La sanitat no es ven, es defensa”. Entre els manifestants hi havien treballadors procedents de diferents punts de la comunitat,  que varen sortir respectivament dels centres hospitalaris de Parla, Getafe, de l’Hospital Universitari del Henares, de la localitat de Coslada, etc.,  recorrent els diferents municipis i arribaren a Madrid amb transport públic; a més del gran nombre de manifestants que provenien de la mateixa capital, sent treballadors dels centres hospitalaris La Infanta Leonor de Vallecas, el 12 d’Octubre i La Paz.

Els sindicats, SATSE Madrid, que agrupa els professionals d’infermeria, per boca del seu portaveu José Manuel Freire, com AMYTSA, associació de metges i titulats superiors, per part de Julián Ezquerra,  varen declarar que la mobilització havia estat un èxit rotund i assenyalaven que havia estat  un avís per l’executiu  autonòmic; esperant que aquest donés marxa enrera en el seu pla sanitari. Al creure que s’ha de negociar i que l’elevat índex de participació mostra el rebuig del col·lectiu. Per tant, arribats a aquest punt els quatre dies de vaga convocats pel 26 i 27 de novembre i 4 i 5 de desembre son inevitables per tal de que l’administració vegi que aquest moviment és seriós.

A part  de la manifestació també és molt important l’allau de tancaments que s’estan produint en protesta per les noves mesures sanitàries que vol impulsar el govern de la Comunitat en el seu projecte de pressupostos pel 2.013. El primer tancament es va produir el dia dos d’aquest mes de novembre a l’Hospital Princesa en desacord pel procés d’especialització, en malalties de la tercera edat, planejat per la Conselleria de Sanitat. Aquest va ser el detonant per altres protestes en molts centres hospitalaris com l’Infantil del Nen Jesús, el Puerta de Hierro, el Princep d’Asturies, el  12 d’Octubre. El Severo Ochoa de Leganés, el de Getafe, l’Institut de Cardiología, el Gregorio Marañón, La Paz, Móstoles i el Clínic de San Carlos.

Actualment ens trobem en una autèntica guerra dialèctica entre els professionals i usuaris de la sanitat amb el Conseller de Sanitat de la Comunitat, Javier Fernández-Laquetty; ja que els primers acusen a l’administració de debilitar la sanitat pública, per afavorir una privatització encoberta; mentre que l’administració autonòmica es defensa tot dient “que les mesures aplicades només busquen més eficàcia i gargaritzar uns hospitals de primer nivell, de gran qualitat i amb un servei universal per a tots els ciutadans”. Tot això és la conseqüència de que al tenir menys pressupost s’han d’optimitzar recursos i si no es prenen mesures es pot portar la sanitat publica a un autèntic caos. El tema de les retallades és clar, si calen s’han de fer i si son imprescindibles amb sanitat, educació etc… Cal optimitzar recursos perquè les assignacions pressupostàries del començament de la crisi han passat a millor vida i una de les prioritats de totes les administracions serà garantir el mateix nivell de l’Estat del Benestar amb menys recursos, difícil, molt difícil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *