Per sobre de la llei

Per Arnau Martí.
Barcelona.
 

Mohamed Morsi, president d’Egipte des del 30 de juny del 2012, està actualment per sobre de la llei.

Aquesta és la conclusió que podem extreure dels 4 decrets firmats fa escassos dies, els quals preveuen la concentració dels tres poders en la seva persona, sotmeten el poder judicial i prohibeixen la possibilitat de revocar alguna de les decisions que ell hagi adoptat des de la seva investidura. A més a més, Morsi també ha aconseguit, mitjançant aquests quatre decrets, fer fora a l’últim record de l’administració Mubarak amb la destitució del fiscal general del Estat AbdelMaquid Mahmud, el qual portava el judici contra les antigues figures del règim Mubarak i destitució del qual comporta el re-judici de totes aquelles persones absoltes en judicis sobre assassinats (promesa electoral estrella de Morsi) i abusos comesos durant els 18 dies de revolució egípcia (moltes de les sentències de les quals justifiquen l’absolució dels demandats per falta de proves).

Mohamed Morsi, president Egipci.
Mohamed Morsi, president Egipci.

També cal destacar el fet que els decrets preveuen una ampliació de dos mesos més del plaç que gaudeix el comitè constituent per a redactar la Carta Magna (en teoria el plaça s’acabava el mes de Desembre), responen així a la greu crisi política que aquesta esta patint els últims dies al retirar-se d’ella els partits laics que hi participen.

No és el primer cop que Morsi opta per la figura del Decret llei per a modificar un sector important de l’organigrama administratiu estatal. Ja utilitzà aquesta figura legal a l’agost quan va rellevar la cúpula del exèrcit egipci i sembla que repetirà la jugada amb l’estament judicial, sobretot amb el sector de l’estament que li és més advers: el Tribunal Constitucional. Un Tribunal Constitucional que més enllà de defensar la legalitat del procés de democratització del país i assegurar-ne l’èxit, està format per magistrats fidels a Mubarak hostils davant la mera possibilitat d’una legitimació democràtica continuada a Egipte.

Però el remei que ha optat el president per tal de deixar sense poder a aquest tribunal tampoc és la solució. És per això que el Consell Suprem de Justícia d’Egipte ja ha qualificat els Decrets com a agressions a la independència judicial i ha convocat una vaga indefinida fins que aquests decrets no siguin abolits que pot comportar la paralització del sistema judicial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *