Gonzalo Moliner: “Augmenten les execucions hipotecaries un 134%”

Per Imma Domènech.
Sabadell.
 

Moliner en la seva primera compareixença, ostenta el càrrec des del passat mes de juny, davant la Comissió de Justícia del Congrés de Diputats ha ofert aquestes informacions; i ho ha fet mentre presentava la Memòria del Poder Judicial del 2011. En la seva qualitat de president del CGPJ, ha anunciat el gran augment de procediments oberts en els jutjats espanyols, entre els que destaquen els monitoris, els quals representen un 52.38%; els acomiadaments laborals que són un 24.66%; i l’estrella, malauradament, són les execucions hipotecàries amb un 134.13%, el que suposarà conseqüentment la creació d’un  greu conflicte social.

En vista d’aquestes dades, ha explicat que, per tant, no ha baixat la litigiositat, “sinó que se n’ha modificat la qualitat, tot i que continua sent sorprenent l’increment de les execucions hipotecàries“, que no corresponen únicament a habitatges, sinó també a locals comercials i garatges

En un altre àmbit, també es va fer ressò d’un deteriorament judicial amb la desaparició dels jutges substituts; tenint en compte que si es mantenen els nivells de litigiositat, els titulars dels respectius jutjats tindran serioses dificultats per prestar el servei amb rapidesa i qualitat, ja que en la propera de LOPJ,  Llei Orgànica del Poder Judicial, comportarà la supressió d’aquest jutges. Aquesta mesura és discutible i d’efectes desconeguts perquè dificultarà de gran manera que el servei  es presti com mereixen els ciutadans. Només cal veure que si en l’any 2.011, varen entrar als jutjats de tot Espanya més de 9.000 casos, i que tot i la diligència i  la  bona feina de tot el funcionariat judicial, que varen comptar amb l’inestimable ajut de jutges suplents i substituts, en un nombre de 1.467, no varen aconseguir millorar els plaços; si en aquesta situació li afegim que els 5.171 titulars de jutjats perdran aquest inestimable ajut el resultat no serà altra que molt més temps per resoldre els litigis. Tot i aquest panorama, Moliner dóna suport a la intenció del govern central de crear la figura del Jutge en pràctiques que percebrien un sou inferior als titulars. Una altra mesura serà la reducció dels permisos per els jutges de 12 a 18 dies. En definitiva, ha valorat que el futur de la justícia és incert, però que tot i això no afectarà als ciutadans, els interessos dels quals estan per sobre dels magistrats.

Les dades actuals són clares i eloqüents, l’augment d’execucions hipotecaries i els conseqüents desnonaments augmenten imparablement. Veurem quin efecte tenen les mesures adoptades pel govern central en el Decret Llei aprovat recentment, en referència del qual, el Ministre d’Economia, Luis de Guindos, indicava que era per donar suport a col·lectius vulnerables. Però sense la modificació de les lleis que regulen aquest procediment serà difícil; crec que és el moment que els polítics deixin aparcats els interessos de partit i ideològics, que poden ser molt lloables, per centrar-se en un tema tan important com és aquest, que realment és una qüestió d’Estat i com a tal, les dues grans forces polítiques, PP i PSOE, han d’articular mesures per posar remei a la situació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *