La pujada del salari mínim pel 2013

Per Àlvaro Comajuan.
Barcelona.

 

El Govern de Rajoy va aprovar el passat divendres de 21 desembre la seva primera pujada del SMI: partint de la pujada d’un 1,3% feta per part del Govern socialista per l’any 2011 i de la congelació de l’any passat, l’Executiu ha decidit una pujada d’un 0,6% del SMI, pujar-lo per tant de 641,10€ al mes a 645,30€, de 21,38€ a 21,51€. Per la seva part, l’Indicador Públic de Rentes amb Efectes Múltiples (IPREM) resta congelat en 532,51€, com es va decidir al 2010 i al 2011.

El Govern ha justificat el fet de que la pujada sigui minúscula en la consecució d’objectius macroeconòmics com el de guany de la competitivitat que permeti atraure inversions estrangeres, les quals porten a la recuperació econòmica i a la creació d’ocupació.

Les crítiques han arribat per part de les centrals sindicals, que consideren clarament insuficient aquesta pujada, doncs està per sota de l’IPC i per tant s’està perdent poder adquisitiu, fet que es ve produint des de 2010.

Molt lluny queda la promesa la promesa feta per l’expresident del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, en la campanya electoral per les eleccions generals de l’any 2008 d’augmentar el SMI fins a 800€ precisament per aquest any, promesa feta en plena expansió econòmica i que va ser aniquilada per la crisi, que ha portat una baixada generalitzada dels salaris, fet que s’ha vist reflectit en aquest indicador.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *