L’error en els swaps

Jaume Genescà.
Girona.
 

L’error és un vici del consentiment que pot causar la anul·labilitat d’un contracte, i es dóna quan la persona que presta el consentiment ho fa a partir d’una creença inexacta sobre els motius essencials que l’han portat a celebrar el contracte. A més, i per tal de que es pugui al·legar, aquest error ha de ser excusable, és a dir, s’ha d’acreditar que la persona errada no podria haver evitat aquest error amb un mínim de diligència (per saber més sobre vicis del consentiment, cliqueu aquí).

En aquest cas, ens trobem davant d’una SL i Banesto, els quals es varen obligar en repetides ocasions durant els últims anys a entregar-se sumes de diners en funció del resultat que sorgia d’aplicar uns tipus d’interès a una quantitat de diners determinada. Aquesta quantitat era una mera referència comptable, sobre la qual s’aplicaven un tipus d’interès fix i un de variable (en aquest cas, l’Euríbor), i en funció de la variació d’aquest, estava obligat a pagar un o altre. La disputa sorgeix quan l’Euríbor registra un augment molt alt durant el 2006, i la SL “impugna” el contracte.

En el present cas, el TS no estima que hi hagi error, ja que el contracte era purament especulatiu, i la SL no estava errada en les parts essencials del contracte, sinó al contrari, ja que n’havia celebrat de molt semblants en els últims anys amb la mateixa finalitat especulativa. Per altra banda, no es descarta que s’haguessin incomplert requisits d’informació per part de l’entitat de crèdit, o pel canvi sobrevingut de les circumstàncies per les quals es va contractar (rebus sic standibus), encara que el TS no ho resol, ja que a la demanda no es va mencionar.

Tot i això, la sentència té interès sobretot pel fet de que hi ha swaps en els que els tipus d’interès s’apliquen a préstecs hipotecaris, i l’augment sobrevingut dels tipus de l’Euríbor i la possible admissibilitat de l’error en aquests casos influeix directament a moltes famílies, essent molt poques les sentències respecte d’aquest tema que han arribat al Tribunal Suprem.

Per llegir la sentència, feu clic aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *