Detingudes 35 persones d’una banda de narcotràfic amb 11 tones de droga

Per Anna Jiménez.
Barcelona.
 

El passat dimecres, el Director General de la Policia, Ignacio Cosidó, i la Delegada del Govern en Madrid, Cristina Cifuentes, van anunciar que s’havia desarticulat una banda dedicada al narcotràfic composada per 35 membres, tots ells de nacionalitat marroquina, excepte de 3 d’espanyols i 1 de belga. En total, s’han decomissat 11 tones de haixix; i si comparem aquesta dada amb el total de droga d’aquest tipus confiscada durant tot el 2012 (73 tonelades), veiem com aquesta operació, anomenada “Operació Nexi”, és de gran envergadura.

Tot va començar el passat mes de març, quan la policia local va detectar a determinats barris de la zona sud –Leganés, Fuenlabrada y Móstoles- un creixement d’intercanvi de droga entre un grup de nivell mig cap a petits proveïdors, encarregats aquests últims de fer arribar als consumidors finals. La policia va estudiar la situació, i al veure que dita droga provenia d’una organització molt major va donar avís als investigadors de la Brigada provincial de la Policia Nacional que van començar a actuar junt amb la Unitat contra la droga i el crim organitzat (Udyco) de Madrid.

Es tractava d’una xarxa altament organitzada, ja que controlava tota la cadena de la droga: des de la producció, l’empaquetament, del transport del Marroc a Espanya en camions, de l’emmagatzematge en naus industrials i de la redistribució de la droga d’Espanya a altres països veïns.

A més, estava dotada de molts mitjans i de tecnologies. Per tal d’evitar que la policia els detectés, els arrestats canviaven amb moltísima freqüència els seus terminals mòbils i en el seu lloc es comunicaven per mitjà de radiotransmissors, per a què no fos possibles interceptar el contingut de les seves converses. Els camions on transportaven les drogues també comptaven amb dispositius de GPS, per a tenir així controlada la mercaderia en tot moment. I per últim, a les naus industrials on operaven havien posat diferents màquines de videovigilància.

Pel que fa al  modus operandi de la banda, era el següent: aconseguien l’haixix al Marroc i el ficaven dins de bidons de benzina de camions– cosa que feia que haguessin de repostar el combustible amb molta freqüència, ja que la droga minvava la capacitat dels bidons-, es dirigien cap a Algeciras, i d’allí cap a l’últim destí: Yeles y Villaluenga de la Sagra, dues localitats situades a la província Toledo. Allà tenien naus industrials, on extreien la droga (en una de les naus s’han arribat a trobar emmagatzemats fins a 8.500 Kg de haixix) i soldaven de nou les tanques del camió on amagaven les substàncies prohibides, per tornar de volta al Marroc i repetir l’operació una, dos, tres, i les vegades que fessin falta. No en va, era una de les organitzacions que més droga distribuïen en el territori espanyol.

Un cop extreta la droga, la tallaven, i procedien a distribuir-la en camions que transportaven mercaderies legals cap a altres llocs d’Espanya, tot i que també se’n transportaven cap a França, Holanda, Bèlgica i Anglaterra. De fet, en un dels últims transports que va fer la xarxa de narcotraficants mitjançant un camió articulat, – intervingut el 14 de desembre per la Policia Nacional- es van trobar 1.700 Kg de haixix i 65 Kg de marihuana, que estaven amagats entre capses de pastanagues fresques amb destí a França y Holanda.

D’entre el 35 detinguts es troben membres de tota la jerarquia de la trama desarticulada: s’ha detingut els caps de la banda, però també distribuïdors a petita escala així com els transportistes.

Per tot l’anterior, no ha estat tasca fàcil desmantellar la banda. La policia ha hagut d’efectuar 17 registres, intervenir 109 telèfons mòbils, 150.000 euros en metàl·lic i 14 vehicles. Per això tant Ignacio Cosidó com Cristina Cifuentes, han dit que aquesta suposa una de les operacions més importants en els últims anys en el nostre país contra el narcotràfic.

I per últim, si fem un balanç d’aquest any 2012 que ja s’acaba, veiem com a Espanya s’han decomissat 73 tones de haixix, 9.000 Kg de cocaïna, 113 d’heroïna i 56.000 dosis de drogues sintètiques. Només a Madrid s’han realitzat 33 operacions contra el narcotràfic, s’han desarticulat 21 grups i s’han detingut a 193 persones. Davant d’aquestes xifres tan desesperançadores, Cosidó no ha tingut pogut sinó recalcar “el compromís decidit” del Govern i de la Policia “en la lluita sense treva contra el narcotràfic”. Ha afegit, a més a més, que “Espanya és cada vegada més complicada i perillosa per a les organitzacions dedicades al narcotràfic, i és una cosa que es constata perquè cada vegada s’estan obrint noves rutes davant de la dificultat de transportar la droga a la península

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *