300 anys d’Utrecht

Per Àlvaro Comajuan.
Barcelona.

El Tractat d’Utrecht engloba una sèrie de tractats multilaterals signats pels països que batallaven en la Guerra de Successió Espanyola, concretament va ser ratificat per Espanya, Regne Unit i Països Baixos. Un d’ells, signat el 13 de juliol de 1713, suposava la cessió a la Corona britànica del Penyal de Gibraltar, concretament de la “ciutat i castell de Gibraltar, port, defenses i fortaleses“, després de 9 anys d’ocupació efectiva per part d’Anglaterra d’aquest territori amb motiu de la guerra abans esmentada. Aquest Tractat entregava a perpetuïtat el Penyal a Gran Bretanya, però amb la condició de què si aquest territori deixava de ser britànic, Espanya tindria la opció de recuperar-lo.

Les relacions diplomàtiques entre l’Estat espanyol i l’anglès han tingut sempre l’assumpte de la sobirania de Gibraltar com un punt clau i altament conflictiu, doncs ambdós Estats han tingut sempre la ferma voluntat de tenir la sobirania del territori. Després d’un enfrontament radical durant el franquisme, la democràcia ha viscut moments més pacífics, com l’acord preliminar que suposava una proposta de cosobirania (que no va arribar a ser firmat pel rebuig dels habitants de Gibraltar) o el Fòrum Tripartit de Diàleg sobre Gibraltar i altres de més complicats, com els recents conflictes entre la Marina Reial Britànica i els pescadors que treballen en aigües properes al Penyal.

El conflicte continua i s’enroquen les postures amb els actuals governs, que semblen totalment contraris ni tan sols a negociar aspectes essencials en la convivència de l’última colònia d’Europa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *