La CNC obre un expedient a Telefónica

 Per Jaume Genescà.
 
Girona.
 

En un comunicat de premsa la Comissió Nacional dela Competència (CNC) ha dit que incoa un expedient sancionador contra Telefónica Móviles España pel possible caràcter anticompetitiu de les “condicions de permanència en la prestació de serveis de telefonia mòbil a clients empresarials, especialment autònoms i PIMEs, que restringirien de forma injustificada les possibilitats de canvi de proveïdor de serveis de telefonia mòbil”.

Segons el comunicat, es podria haver vulnerat l’art. 1 de la Llei15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència(LDC), referent a les conductes col·lusòries. Aquestes no són altres que “todo acuerdo, decisión o recomendación colectiva [per part d’alguns associació d’empreses o col·legis professionals, per exemple], o práctica concertada o conscientemente paralela, que tenga por objeto, produzca o pueda producir el efecto de impedir, restringir o falsear la competencia en todo o parte del mercado nacional”.

En aquest cas, les condicions restringirien la competència en el mercat nacional de forma injustificada, no sense poder emparar-se a l’art. 1.3 LDC, ja que no ajudarien a millorar la producció o comercialització i distribució dels serveis de telefonia mòbil. A més, imposarien una restricció als empresaris i autònoms clients totalment dispensable.

 

Tot i així, una conducta col·lusòria es fa entre dos empresaris, els quals, per exemple, pacten uns preus, o es reparteixen segments de mercat, o apliquen conjuntament unes condicions desiguals per a prestacions equivalents que col·loquin a altres competidors en una posició desavantatjosa (art. 1.1 LDC). En el present cas no s’incoa el procediment sancionador respecte a dues empreses que hagin acordat les condicions en la prestació de serveis de telefonia mòbil, sinó que només es fa respecte a Telefónica.

També es podrien considerar les condicions de les permanències com a abusos de posició dominant, consistents en la imposició de forma directa o indirecta de condicions de serveis no equitatives (art. 2.2.a LDC).

A partir d’ara, la CNCinstruirà el cas a través de la Direcciód’Investigació, i es resoldrà en un termini de 18 mesos.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *