El cas Alfon

Per Álvaro Comajuan.
Barcelona. 
 
 
Aquest primer any de govern de Mariano Rajoy ha estat protagonitzat per incomptables protestes contra les seves polítiques, molt més nombroses que les produïdes durant els últims anys de govern de Zapatero.

Aquestes protestes han portat molta polèmica per una actuació per part dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat que molts organismes i associacions han considerat desproporcionades, amb moltes càrregues i agressions a manifestants injustificades. Arran d’aquestes situacions, han començat a sorgir petits símbols d’aquesta lluita soterrada contra les mesures del Govern, i una de les persones que el poble ha usat per canalitzar el seu malestar ha estat el jove Alfonso Fernández, també anomenat Alfon.

El dia de l’última vaga general, el 14 de novembre de 2012, Alfon és detingut per la Policia per, presumptament, portar una motxilla amb explosius, amb la qual pretenia causar danys a objectes o persones. Ell al·lega que no portava aquella motxilla en el moment de la seva detenció i que els mateixos policies la van portar per incriminar-lo. Durant la detenció, denuncia nombroses irregularitats i negació del seu dret de defensa, i durant la seva estança a presó, es queixa del seu tracte com un delinqüent d’alta perillositat, ja que va ser considerat un pres FIES, és a dir, sotmès a un règim penitenciari molt estricte, i que alguns treballs consideren proper a la tortura (amb privació sensorial, monotonia estimular i pèrdua de contrast amb la realitat).

La setmana passada, després de 56 dies en presó preventiva, Alfon sortia del Centre Penitenciari de Soto del Real, Madrid, donant així per complert l’objectiu del moviment “Alfon Libertad”, que s’havia organitzat per demanar l’alliberament del jove de Vallecas, i que de pas posava en qüestió tant les formes de la Policia a l’hora de tractar amb les protestes ciutadanes com els procediments judicials i penitenciaris del país. Així mateix, diverses formacions polítiques com IU, CUP, Compromís o Equo, entre d’altres, havien demanat formalment el seu alliberament.

Paral·lelament, i com a contrapunt a aquestes mostres de suport, un altre sector de la població ha criticat l’elevació com a heroi o presoner polític d’Alfon i ha vinculat la seva vida i les seves activitats com properes a la “kale borroka”, doncs se’l vincula amb els “Bukaneros” i les “Brigadas Antifascistas”, de la mateixa manera que s’ha recordat el seu historial penal, doncs segons el diari ABC va ser detingut per tinença d’speed i cristall (delicte contra la salut pública), per amenaçar, insultar i agredir a agents de Policia i per un atracament a Cadis.

És en qualsevol cas una figura polèmica, amb les seves llums i les seves ombres, però que simbolitza un país cada vegada més indignat amb el Govern i amb la situació econòmica, i que busca persones senzilles però lluitadores per canalitzar tota aquesta energia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *