A anàlisis l’impacte de les retallades en el drets de la infància

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.
Barcelona.

Avaluar si les retallades i les mesures d’austeritat imposades des de Brussel·les estan vulnerant els drets de la infància a Catalunya és una de les tasques que abordaran conjuntament, en les pròximes setmanes, la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència, la FEDAIA, i el Col·legi d’Advocats de Barcelona, a través de la Secció de Drets de la Infància i l’Adolescència.

Ho faran en el marc d’un conveni de col·laboració que les dues entitats signaran avui i que té per objectiu potenciar accions i activitats conjuntes que protegeixin i garanteixin els drets de la infància i la igualtat d’oportunitats. El conveni es va signar ahir a la seu de l’ICAB (c/ Mallorca, 283) a les 19:00 h entre el president de la FEDAIA, Jaume Clupés, i el degà del Col·legi d’advocats de Barcelona, Pedro L. Yúfera .

Yúfera creu que els “advocats hem de ser sensibles als conflictes socials que ens envolten i hem de contribuir amb la nostra aportació a la resolució dels problemes”. I afegeix: “Lluitem per dignificar les condicions de vida dels col·lectius més vulnerables, ho fem amb els infants, a través d’aquest conveni, i també en els darrers temps amb els afectats pels desnonaments”.

Jaume Clupés, president de la FEDAIA.

Lluny d’estar treballant per esmorteir els efectes de la crisi econòmica i financera sobre els infants i les famílies, els governs i les autoritats europees estan introduint mesures d’austeritat que afecten el benestar de la infància”, destaca Jaume Clupés, president de la FEDAIA. Per a Clupés “moltes retallades entorpeixen l’accés dels infants a recursos essencials com la salut i l’educació i impedeixen que puguin gaudir d’altres com un habitatge digne, textos escolars o una alimentació equilibrada”.

Les restriccions econòmiques anunciades poden afectar sèriament la continuïtat dels serveis que presten les entitats que treballen per la infància i l’adolescència, i també la funció de cohesió social que exerceixen aquestes entitats en el territori”  assenyala el president de la secció de Drets de la Infància i l’Adolescència de l’ICAB, Xavier Campà, qui afegeix: “La desnutrició comença a ser un problema seriós en un col·lectiu tan vulnerable com són els infants i joves. Fenomen que s’ha vist incrementat per la pèrdua gradual de treball dels seus progenitors i una major desestructuració familiar”.

Aquest fet està posant en risc tota una generació d’infants i adolescents que es troben en un situació més vulnerable per poder tenir un desenvolupament adequat a nivell social, psicològic, educatiu i formatiu, fet que dificultarà la seva inserció en la societat. En molts països europeus els sistemes de protecció no estan sent capaços de donar una resposta a les necessitats de la infància.

Per això, la FEDAIA i l’ICAB creuen que haurien d’avaluar-se les possibles repercussions de les mesures d’austeritat que afecten els infants abans que la troica –  formada per la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI)- les imposi a un país en particular. També creuen que els governs locals haurien de buscar fórmules per protegir els infants dels efectes de les retallades socials. Una bona eina per aconseguir-ho podria ser el total desenvolupament de la nova llei de Drets i Oportunitats de la Infància, que és encara una signatura pendent.


FEDAIA
La FEDAIA és la plataforma que agrupa a Catalunya el conjunt d’entitats d’infància, joves i famílies en situació de risc social o desemparament. Nascuda l’any 1996, està formada per 88 entitats que atenen a més de 35.000 infants i 19.000 famílies a través de serveis en l’àmbit de l’acció social, l’educació, la formació prelaboral i l’atenció a les famílies, com per exemple centres d’acollida residencial i familiar, adopció, pisos assistits, punts de trobada, residències maternals, centres oberts, serveis de teràpia, UECs, PQPI, entre d’altres.

Col·legi d’Advocats de Barcelona
El Col·legi d’Advocats de Barcelona és una institució capdavantera que treballa per defensar la professió d’advocat, prestant un seguit de serveis i formació per tal de facilitar-li l’exercici de la professió. Actualment l’ICAB està format per més de 23.000 col·legiats.

Com a corporació de dret públic, garanteix als ciutadans el seu dret de defensa mitjançant el Torn d’Ofici i Assistència al detingut, i el Servei d’Orientació Jurídica (SOJ); que de forma gratuïta dóna un assessorament jurídic inicial al ciutadà en informar-lo sobre els seus drets i les possibles solucions al cas plantejat.

La secció de drets de la Infància i de l’Adolescència de l’ICAB té com a objectiu la defensa dels drets dels infants i adolescents, organitzar activitats  per donar a conèixer les possibles problemàtiques d’aquest col·lectiu i cercar solucions en el marc de la declaració dels drets dels infants de les Nacions Unides i de la legislació nacional i internacional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *