L’Advocacia Catalana al Síndic de Greuges contra la Llei de Taxes Judicials

Consell de l’Advocacia Catalana.
Barcelona.

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Pedro L. Yúfera, ha lliurat aquesta tarda un total de 11.399 firmes al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya han recollit en contra de les taxes judicials. L’Advocacia considera desmesurada la taxa estatal que s’exigeix per poder interposar un procediment judicial i denuncia que la Llei de Taxes Judicials vulnera un dels drets més fonamentals del ciutadà: el dret a la tutela judicial efectiva.

Pretenem denunciar la desproporcionalitat de les quanties de les taxes imposades pel Ministeri de Justícia que, tal com han estat aprovades, estan provocant un clar efecte dissuasori i un obstacle al ciutadà per accedir a la justícia, alhora que vulneren el seu dret constitucional a la tutela judicial efectiva”, ha explicat el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Pedro L. Yúfera, en el moment del lliurament de las signatures. El Síndic estudiarà aquesta reivindicació conjunta de l’Advocacia Catalana.

(D'esquerra a dreta): El Síndic de Greuges, Rafael Ribó; el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Pedro L. Yúfera, i el representant de l'Advocacia Catalana al consell assessor del Síndic, Antoni Molas.

Recurs davant de l’Audiència Nacional

Aquesta no és l´única mesura que ha adoptat l’Advocacia Catalana per lluitar contra unes taxes que considera abusives. La setmana passada va presentar un recurs  davant la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional contra l’Ordre Ministerial que regula el pagament de les taxes judicials previstes a la Llei 10/2012, de 20 de novembre. En el recurs, el Consell de l’Advocacia Catalana sol·licita la suspensió de l’aplicació de l’Ordre Ministerial per considerar que vulnera  el dret a la tutela judicial efectiva, reconegut a l’article 24 de la Constitució.

Les taxes constitueixen un ‘obstacle econòmic insalvable per a infinitat de particulars, tenint en compte la seva elevada quantia’, diu el recurs, que alerta del ‘desproporcionat efecte dissuasori’ de l’accés a la justícia que poden generar les noves taxes ‘especialment en aquelles persones amb menys recursos econòmics, sense arribar a beneficiar-se de l’assistència jurídica gratuïta’. L’Advocacia Catalana sol·licita l’anul·lació de l’ordre ministerial que regula les taxes i, per tant, la seva aplicació, per ‘inconstitucional’

Les signatures, també al Ministeri de Justícia

Els Col·legis d’Advocats catalans també han fet arribar les firmes al propi ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, a través de la plataforma ‘Justicia para todos’ -constituïda pel Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), el Consell de Consumidors i Usuaris i els sindicats representatius de l’Administració de Justícia, CCOO, UGT, CIS-F, USO i STAJ-, que la setmana passada va lliurar més de 250.000 signatures de rebuig a les taxes al Ministeri de Justícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *