L’operació “Clotilde”, al seu punt àlgid

Per Joan Mateo.
Barcelona.
 

Tot va començar el dia 24 de gener amb la detenció de quatre persones, entre elles Andrei Petrov, cap de la xarxa. També es van escorcollar diversos domicilis del municipi. Petrov hauria guanyat cinquanta milions d’euros en dos anys i hauria blanquejat 56 milions d’euros provinents de dues xarxes criminals russes (Solntsevskaya i Solomonskaya), juntament amb la seva secretària, l’arquitecta i el seu pare. La xarxa invertia en tot tipus de negocis de la zona (com ara restaurants, clubs esportius) i gaudia de contactes en molts sectors de la comarca. Es sospita que la xarxa està vinculada amb Semion Mogilevitx, un dels deu delinqüents a qui l’FBI segueix més la pista.

Cartell de l’FBI que alerta sobre la figura de Semion Mogilevich

El dia 26 al matí es feia efectiva la detenció del president del Club Hoquei Lloret, Joan Lluís Perarnau Berruezo, per a fer-lo declarar davant l’Audiència Nacional. El Club Hoquei Lloret seria un dels clubs esportius patrocinats per una de les empreses de la xarxa de Petrov, de la qual aquest últim n’era també president.

La secretària de Petrov, una de les quatre persones detingudes, va ser posada en llibertat amb càrrecs el dia 27, després de declarar, tot i que continua imputada (és a dir, encara es sospita racionalment que pot tenir alguna vinculació constituent de delicte relacionada amb la trama) per presumpte blanqueig de capitals, per formar part d’una organització criminal i per falsedat documental. Ha rebut, a més, protecció policial les 24 hores entre d’altres motius per ser mare d’un nadó. Aquest fet li permet no haver de comparèixer regularment davant del jutge.

El dia 29 Andrei Petrov era condemnat a presó sense fiança per blanqueig de capitals, falsedat documental, suborn i pertinença a organització criminal. També van ingressar a presó el seu cunyat (suposada mà dreta de Petrov) i l’arquitecta Pilar Gimeno, tot i que a aquests dos condemnats no se’ls hi imputa pertinença a organització criminal. Va declarar a més, que havia pagat dos viatges a Moscou a l’aleshores alcalde de Lloret i actualment diputat de CiU, Xavier Crespo, i a la seva família.

Xavier Crespo, ex-alcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU al Parlament de Catalunya

El mateix dia 29 la Guàrdia Civil detenia a Josep Valls, primer Tinent d’Alcalde de Lloret de Mar i regidor de Territori, Sostenibilitat i Seguretat Ciutadana. Josep Valls és també president del Club de Futbol Lloret, que rebia patrocini de l’empresa de Petrov (DDC), com en el cas del Club d’Hoquei. A Josep Valls se li imputa un presumpte delicte de suborn, com a president del club de futbol i no com a regidor o tinent d’alcalde. Xavier Crespo ha afirmat que “posaria la mà al foc” per Josep Valls. El mateix dia, l’Audiència Nacional demanava al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que prengués declaració a Crespo com a imputat per un delicte de prevaricació i suborn. L’Audiència Nacional no pot prendre declaració a Crespo ja que aquesta tasca, per als aforats catalans, està reservada al TSJC.

El dia 30 al migdia quedava en llibertat amb càrrecs Josep Valls, tot i continuar imputat en un delicte de suborn i prevaricació. Se li ha retirat el passaport i se li ha prohibit sortir de l’Estat. I ahir mateix coneixíem la detenció de tres ciutadans russos i dos espanyols vinculats amb la trama. En total tretze imputats, i no es descarten més detencions en els propers dies.

Els fets sota sospita que recaurien sobre Crespo i l’Ajuntament serien la construcció d’un centre comercial, un pàrquing gestionat pel mateix i 400 apartaments al municipi, amb diners de Petrov, per tal de blanquejar-los. A més l’Ajuntament, amb els vots de CIU i PP, va condonar un deute de 133.000 a la principal empresa de la trama.

Tot aquest relat dóna encara més evidències al fet que la costa mediterrània i en particular l’espanyola, per la seva legislació laxa en matèria de blanqueig de capitals i per la seva qualitat de vida, són un paradís per a màfies d’arreu. Sumant això a una crisi per corrupció a tots els nivells que pren unes dimensions cada cop més imprevisibles.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *