La Rambla que ja no és dels ducs

Per Carlos Salvà.
Palma.

 

L’ajuntament de Palma ha donat una lliçó exemplar a un dels seus antics fills pròdigs. El mateix dia que l’implacable jutge instructor Jose Castro interposava fiança solidaria contra els bens de Iñaki Urdangarin i al seu soci Diego Torres, l’executiu popular ha pres una mesura que des de fa temps la població mallorquina i l’oposició demanaven.

La Rambla dels Ducs de Palma, un dels carrers amb mes història, trànsit i bellesa de la ciutat, va rebre aquesta denominació poc després de que el Rei Juan Carlos nombres a l’infanta Cristina i al seu marit ducs de la ciutat de Palma de Mallorca.

Cartell antic de la que ara és La Rambla, a Palma

Des del moment que Iñaki Urdangarin va ser imputat al cas Noos un ample sector de la població va demanar que aquest perdés el seu títol així com conseqüentment el nom d’aquesta avinguda mallorquina. Tot i la lògica resistència oposada per part de la Corona en defensar la innocència d’aquest, des de fa un temps i amb el judici ja en plena activitat instructora, la Casa Real i l’executiu han començat a fer petites passes per començar a desvincular-se del Urdangarin.

Fins ara la desvinculació havia estat molt subtil i a mans tan sols de la Corona: Una tímida referencia al penúltim discurs del Rei (“la justícia será igual para todos”), la restricció de la foto familiar al 2011 (A partir d’aquell moment a la foto familiar sol apareixerien els Reis, els Prínceps D’Astúries, i les Infantes.), i fa poc l’eliminació de qualsevol rastre biogràfic i visual del Urdangarin a la pàgina web de la Casa Reial.

Malgrat tot, el dia 30 de gener, el govern balear, amb el previ consens de l’executiu central i el de la corona com l’alcalde Mateu Isern declara, ha donat una passa simbòlica que ha acontentat tant a la oposició com al poble Espanyol i Balear. Tot i haver aclarit a la oposició 6 dies abans que el carrer no perdria aquest nom, l’ajuntament palmesà ha renombrat el carrer segons la seva denominació original: La Rambla.

Tot i ser un moviment amb tan poca transcendència real, és un moviment altament polític: Per primera vegada l’executiu Popular li dona l’esquena a la corona. Això si, sense dubtar de la innocència de Iñaki Urdangarin ja que, com el representant de l’ajuntament ha declarat, les raons son la falta de consideració cap al títol i el nom de la ciutat en al·lusió als seus correus personals signats com  “El Duque em..Palma…do” i no el procés que és troba en marxa.

¿Què vindrà ara? ¿Serà l’esperada presa del títol o encara no està preparada la Corona Borbònica per fer aquesta passa? Sens dubte aquest es el moviment que una gran majoria dels ciutadans estan esperant, tot i així, encara queda per davant un llarg judici i pocs moviments institucionals com aquest es  preveuen. El temps ho dirà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *