La ILP de la dació en pagament continua

 Per Àlvaro Comajuan.
Barcelona.
 

La setmana passada va estar fortament marcada pel discurs de la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, davant alguns diputats del Congrés. Aquesta declaració estava immersa en la defensa de l’Iniciativa Legislativa Popular que aquesta associació havia portat a les Corts Generals, i que tractava, entre d’altres assumptes, de la modificació de la Llei Hipotecària per imposar una dació en pagament obligatòria i retroactiva, per tal de què davant un desnonament per execució hipotecària el deute que romangués es cancel·lés.

Aquest discurs ha estat una de les sensacions de l’any a Internet i ha provocat una onada d’indignació social a les xarxes socials, ja aquesta al·locució era una perfecta explicació del sentir de molts ciutadans que s’han vist al carrer amb un deute impagable mentre els bancs i caixes rebien ajudes estatals.

Una setmana després, tocava el torn de què el Ple del Congrés acceptés iniciar la tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular. Com a recordatori, en l’aprovació de qualsevol llei hi ha dos moments de votació: la presa en consideració, que es produeix en qualsevol tràmit legislatiu (excepte en els que provenen del Govern), i la votació final, on el text s’aprova.

Ada Colau, portaveu de la PAH.

En aquest cas, ens trobem davant de la presa en consideració, i la notícia del dia és que el Partit Popular ha acceptat votar sí a aquesta admissió. Aquest canvi de semblant d’un PP que es negava per tant a que la mateixa ILP, que havia reunit un milió més de signatures que les necessàries, fos discutida, comporta per tant que la reforma de la Llei Hipotecària es podrà debatre al Congrés dels Diputats, i que hi haurà una votació sobre el contingut de la llei, la qual cosa es considera una petita victòria de la PAH sobre els polítics.

Encara queden setmanes i passos per donar davant el drama dels milers i milers de desnonaments, però aquest canvi d’opinió, unit amb l’anunci del ministre de Justícia Gallardón de reformar parcialment la Llei de Taxes Judicials, que també s’ha trobat amb un gran rebuig per part de la societat judicial, dóna esperança als moviments socials que estan lluitant dia i nit per mantenir i millorar drets davant una etapa de devastació d’aquests.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *