Amèrica, oportunitats i reptes (II)

Per Andreu Marín, Álvaro Melero, Daniel Mendo i Pol Rubio.
Barcelona.

 

Passada mitja hora, ha donat inici la segona ponència al respecte del context americà. Com aprofitar les oportunitats que ofereix Llatinoamèrica en l’àmbit jurídic, a càrrec de l’advocat a Buenos Aires Santiago G. Williams.

El discurs ha començat assenyalant que Sud-americà representa el 8% del PIB mundial i que Brasil és la seva gran economia emergent, així com la segona a nivell mundial, només darrere de la Xina.

Existeixen economies de tres tipus al continent, com podem veure en la següent captura de la diapositiva:

Economies obertes i tancades

Santiago G. Williams ha expressat d’una forma contundent d’un dels punts dèbils de Amèrica Llatina, les grans desigualtats existents. També ha parlat de la lluita contra una altre de les lloses que s’arrosseguen, el narcotràfic. Ha explicat la seva idea de necessitat de potenciat la indústria i l’educació.

Economies en expansió

Entre les economies en expansió trobem les economies de països com Xile, Colòmbia, Perú o Brasil. Aquests països són molt atractius pel creixement que estan experimentant, a més de les polítiques obertes a la inversió per part dels seus governs dirigents, motiu pel qual són una gran oportunitat per empreses que decideixin fer inversions arreu del món.

La facilitat per obrir un negoci en alguns casos, com el de Xile, arriba a ser d’una rapidesa extrema, de només un dia, quan a Europa la mitjana és de 12 dies. Existeix però, una notòria excepció a la regla, el cas de Brasil, on es necessita una mitjana de 120 dies.

Un cas a comentar és l’argentí. Segons el ponent, aquest país es troba en un moment delicat per invertir, entre altres motius, a causa de que els índexs oficials estan sent molt qüestionats, a més de l’existència d’una gran inflació. Cada 10 anys viu una crisi cíclica, però Santiago G. Williams considera que te un potencial enorme per a l’inversió de capitals, entre d’altres causes per la gran taxa d’alfabetització existent al país, de les més grans de Llatinoamèrica, la gran xarxa de telecomunicacions, el transport i l’avenç en matèria de salut que te el país.

Santiago G. WIlliams

Un altre dels països que ha tractat Santiago G. Williams a la seva ponència és el cas de Mèxic, una de les potències emergents  de Llatinoamèrica, situada només per darrera de Brasil. Cal destacar que Mèxic aporta quasi un 8% del PIB global, una dada a tenir molt en compte.  Cal destacar l’alt grau de dependència econòmica de Mèxic,però que  cada vegada és menor. Existeix també la llosa del narcotràfic. Malgrat el cregut, la criminalitat es un terç menor que a l’Estat de Louisiana, als Estats Units.

Elements comuns a tots aquests països per rebre inversions estrangeres són, entre d’altres, protegir molt a l’inversor i facilitar els negocis. També cal destacar la consolidació de les democràcies a Llatinoamèrica està animant a les inversions estrangeres, a més, de la consolidació també d’una classe mitjana de consum massiu, gran atractiu de la zona.

Si bé ha acceptat que la corrupció és un fenomen a tenir en compte a l’hora d’invertir a Llatinoamèrica, juntament amb d’altres riscos que només s’entenen un cop et trobes allà, ha encoratjat als assistents a donar el pas perquè les possibilitats que obre aquest mercat actualment són incalculables. Curiosament però, a Brasil la facilitat per fer negocis brilla per la seva absència, perquè als elements abans esmentats s’uneixen l’intervencionisme o la fiscalitat. És el que es coneix com la taxa Brasil.

Finalment, en declaracions personals per l’equip, ha tornat a remarcar la importància de la relació advocat-client, la qual ha de ser local i no per vies de comunicació si es vol una bona defensa. És prioritari, per Santiago, conèixer d’aprop el context per poder abordar el problema de la millor manera possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *