Regeneració del sistema legal en temps de crisi. L’exemple grec

Per Azucena Castro, Tomàs Gabriel Garcia, Andreu Marin i Carla Ramos.
Barcelona.

A les 10:30 hores ha tingut lloc la ponència de l’advocada grega Rodathni Tzortzaki en la que ha destacat les reformes portades a terme pel Govern grec degut a la crisi econòmica i financera que assola el país.

L’aspecte més rellevant de la conferència ha radicat en la reestructuració del sistema legal fent especial èmfasi en el Dret Mercantil, concretament ha remarcat la flexibilització dels terminis per constituir societats i la reducció substancial del seu cost.

Una de les apostes del nou Govern es basa en la flexibilització dels procediments per reduir-ne la seva duració i els costos derivats del mateix.

La ineficàcia del poder judicial ha implicat una disminució dràstica en la qualitat del sistema.

L’accés a la Justícia suposava, abans de la crisis, passar-se molt de temps en plena litigació i això es veia amb major impacte en els litigis penals en el que el temps mínim era quatre o fins i tot, cinc vegades el normal.

La ineficiència del Poder Judicial grec portava una reducció de la qualitat del sistema judicial i degut a la crisi s’han anat introduint reformes del sistema dirigides a la millora de l’eficiència del mateix: reducció del temps de duració dels procediments, introducció de límits a la posposició dels litigis…

La ponent de la conferència sobre Grècia.

Tot això ha comportat que la situació dels despatxos grecs, que abans de la crisis tenien greus problemes per cobrar les nòmines (doncs cobraven un cop finalitzat el litigi), hagi millorat substancialment.

Rodathni Tzortzaki ha subratllat la rellevància dels anomenats model trials, originaris del Common Law, que han ajudat a reduir la “burocràcia” en els procediments ja que s’estableixen paràmetres destinats a la resolució de casos similars.

En una entrevista en exclusiva concedida a El Jurista, Tzortzaki ha assenyalat que el canvi de paradigma en l’advocacia grega. S’ha passat d’un model basat en el dret laboral (insolvències) a un model d’advocat generalista enfocat a altres àrees en expansió.

Tal i com succeeix a Espanya, degut a la contracció de la demanda interna, l’economia grega es fonamenta en les exportacions. Els estrangers amb poder adquisitiu estan aprofitant les enormes oportunitats que ofereix el mercat grec en qüestió de baixos preus en immobles.

En conclusió, el foment de les exportacions i les reformes efectuades per l’Administració constitueixen un marc d’oportunitats pel sector jurídic en un entorn macroeconòmic complex.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *