La politització dels jutges és un problema d’aparences

Per Alexander Salvador.
Barcelona.
 

La corrupció dels jutges és totalment marginal” i “l’eficiència comparativa dels tribunals espanyols és absoluta” són dues de les moltes sentències que és van declarar en el marc de l’acte “La Justícia a Debat” organitzat per l’organització Compromís pel Canvi el passat dijous 14 de febrer.

L’acte moderat per José Mª Deparés, advocat i vocal de la Junta Directiva de Compromís Pel Canvi, va comptar amb ponents de la talla d’Alejandro Saíz,  Catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra, Maria Eugènia Alegret, Magistrada i presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya entre 2004 i 2010, Lourdes Arastey, Magistrada del Tribunal Suprem, com també de Benjamin Nicolau, advocat soci de Crowe Horwath.

La independència dels jutges.

Tal com va afirmar Alegret, els jutges són per regla general independents al Poder Polític, un 90% més exactament, el problema del Poder Judicial radica en el òrgan encarregat de vetllar per aquesta independència; El Consell General del Poder Judicial. Tal com va declarar Saíz, el CGPJ és un òrgan plegat de dèficits, derivats de no haver patit una transició democràtica com van fer els altres dos poders. El CGPJ i el TC no estan a l’altura que havien d’estar a nivell de garanties constitucionals.

El problema actual de la comunitat jurídica i en definitiva el de la societat, és la confusió existent entre el Consell General del Poder Judicial i els propis jutges, essent el primer un òrgan definit com el garant de la independència dels jutges, aquest està totalment polititzat.  I un dels greus problemes de la societat és que es confon aquest òrgan amb els jutges. El CGPJ no imparteix justícia, va afirmar Arastey, la independència dels jutges afecta només als jutges, car, la politització del CGPJ, no afecta als jutges, aquests es mantenen independents a títol personal i individual.

No obstant això, la politització de la justícia és un problema a tenir en compte, com també ho són els judicis paral·lels que fan els mitjans als imputats.

Jutges eficients en termes comparatius

El conjunt dels jutges i jutgesses que integren el Poder Judicial a l’estat espanyol integren un dels cossos judicials més eficients i més ben preparats de tota Europa, va afirmar Arastey. En termes comparatius, els jutges i jutgesses espanyols són molt més eficients que els italians o els francesos, fins i tot més que els alemanys. La dura preparació a través d’oposicions han portat al conjunt judicial a ser un dels més ben preparats a nivell europeu, tal com va afirmar Arastey, el nivell de professionalització dels jutges és indubtable, el problema d’aquesta professió és la falta de recursos econòmics i humans. La magistrada Arastey ho va sentenciar de manera molt clara, hi ha una ratio de 10,5 jutges per cada 100.000 habitants, una ratio molt inferior a països com Geòrgia o Armènia. I tal com va especificar Alegret, per cada jutge hi ha 25 advocats.

Actualment, ens trobem amb una sobresaturació de lletrats, quan hi ha un dèficit descomunal de jutges i jutgesses. La falta de recursos humans, econòmics i materials, són els que causen aquesta lentitud del sistema judicial. Fan falta més jutges, fan falta més recursos econòmics i materials al seu servei.

La societat respecta als jutges

No obstant la confusió de la societat vers els jutges i el CGPJ, malgrat que la politització pugui ser un problema d’aparences, un problema creat entre d’altres coses per l’expressió dels jutges de la seva opinió política a títol personal com a ciutadans, malgrat tot problema aparent de corrupció, la societat respecta als jutges per sobre dels altres dos poders.

En la nostre actual societat, els nostres polítics actuen més per interès propi, més per les seves pròpies conviccions que atenent-se al context social. Aquí és on els jutges han pres i adoptat les funciones del legislatiu, donant lloc a justícia social a través de la jurisprudència, quan aquesta hauria de ser atorgada per la legislació provinent del Parlament.

Si hem de posar la Justícia a Debat, hem de fer front a un problema d’aparences, la professionalització dels jutges és indubtable com la seva integritat i independència com a tals, hem d’aprendre a no confondre els jutges i jutgesses amb el seu garant, el Consell General de Poder Judicial; i no obstant, un dèficit esgarrifós de recursos materials, econòmics i humans, els jutges espanyols són molt més eficients que la mitja europea en termes comparatius. I tot i així, la justícia és lenta degut a aquesta mancança de recursos.

“La politització dels jutges és un problema d’aparences” Alejandro Sáiz Arnáiz.

3 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *