En ple rodatge la Comissió de Justícia del Parlament

Per Joan Mateo.
Barcelona. 

La Comissió de Justícia del Parlament ha anunciat recentment tots els projectes previstos o que ja estan posant apunt a dia d’avui.

Gemma Calvet i Barot, presidenta de la Comissió de Justícia

 Protocol sobre desnonaments

Germà Gordò, Conseller de Justícia signarà un protocol per coordinar l’acció de les administracions davant dels desnonaments. Concretament aquest protocol es signarà  amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Secretaria de Govern del TSJC, els col·legis d’advocats i procuradors i l’Ajuntament de Barcelona, que tindran l’obligació d’informar als serveis socials davant d’un desnonament que compleixin els requisits de “persones grans, famílies amb membres amb una discapacitat o amb menors d’edat al seu càrrec, i altres circumstàncies”. Aquesta mesura s’ha previst que s’implanti inicialment a Barcelona i es vagi extenent progressivament a la resta del país de la manera més ràpida possible.

Obertura i tancament de centres penitenciaris

S’obriran dos nous centres penitenciaris ja construïts, un al Catllar (Tarragona) i l’altre a  Figueres (Girona) i es tancarà definitivament la presó d’homes de Barcelona, la Model, un dels compromisos electorals de l’actual Govern. Es redactarà un pla sobre presons per tal de determinar les accions en aquesta matèria durant els propers anys.

Pel que fa al CIE de la Zona Franca, Gordò demanarà a Llanos de Luna poder visitar el Centre d’Internament per a Estrangers acompanyat d’un membre de cada grup parlamentari, en qualitat de representants del poble de Catalunya, per conèixer quina és la situació exacta d’aquest equipament, que depèn del Ministeri de l’Interior de l’Estat, arrel de les denúncies de presumptes maltractaments i tractes inhumans en aquests centres.

Competències en Justícia

Germà Gordò  va apuntar que properament es posarà en marxa la creació del Consell de Justícia de Catalunya, com a òrgan descentralitzat del Consell General del Poder Judicial. També es determinarà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a l’última instància dels òrgans jurisdiccionals catalans. S’instarà a l’Estat al traspàs del personal de l’Administració de justícia i de metges forenses a la Generalitat i l’ampliació de competències més concretes en l’àmbit de justícia.

El català a l’Administració de Justícia

El conseller ha anunciat que es proposarà al Congrés dels Diputats la tramitació d’una llei (a través d’una proposició elaborada per un equip de treball) per implantar el català a l’Administració de Justícia de Catalunya, concretament per requerir un nivell de català a tot funcionari o magistrat que pretengui treballar en l’àmbit de la justícia, tal com determina l’Estatut de Catalunya. Es tracta doncs d’un desplegament de les competències que ja disposa l’executiu català.

Ciutat de la Justicia

Torn d’ofici i oficina judicial

S’ha aprovat que el torn d’ofici sigui de retribució mensual. Pel que fa a l’ implantació de l’ “oficina judicial” (és a dir, la modernització de l’administració de justícia per tal de fer-la més àgil) el conseller s’ha compromès a començar a desplegar aquest pla, fins ara només aplicat a Girona, a la resta de demarcacions del país.

Codi Civil de Catalunya

La intenció del Govern de la Generalitat, segons Gordò, és completar el Codi Civil de Catalunya amb el seu llibre sisè, relatiu a Obligacions i Contractes, en aquesta legislatura, fet que s’albira complicat però no impossible, més tenint en compte el camí endegat pel Parlament les darreres setmanes.

1 comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *