Qualificat de fal·làcia l’anunci de reducció de les taxes judicials

Il·lustre Col·legi d’Advocats de Girona.
Girona.
 
Carles Mac-cragh, degà del Col·legi d'Advocats de Girona, al seu despatx professional.

Davant l’anunci del Ministeri de Justícia a la Defensora del Poble que reduirà les taxes judicials variables de les persones físiques en un 80%, el Col·legi d’Advocats de Girona alerta que ‘la suposada reducció és una fal·làcia, que indueix a creure que es tracta d’una reducció molt important, quan en la majoria dels supòsits és insignificant’.

El Ministeri de Justícia va comunicar ahir a la Defensora del Poble que reduiria ‘en un 80% les taxes judicials variables de les persones físiques’, coincidint amb la jornada de vaga convocada per les organitzacions professionals de jutges i fiscals per protestar contra les taxes, i altres qüestions. Però, pel que s’ha anunciat, només es reduirà la part variable de la taxa que, de suposar un 0,5% de la quantia del plet, passarà a ser d’un 0,1 %. Però les quanties fixes, que són les més oneroses en la gran majoria dels plets, es mantenen. A tall d’exemple, per interposar una demanda civil ordinària de reclamació de 10.000 €, una persona física ara ha de pagar 300 € per la part fixa, més 50 € per la part variable, total 350 €. Després de la reducció anunciada seguirà pagant 300 €  per la part fixa, més 10 € per la part variable, total 310 €. En aquest cas, per tant, la reducció de la taxa serà d’un 11,42 %, molt allunyada del 80% de reducció que indueixen a pensar des del Ministeri. El cas esdevé més flagrant en el supòsit de la segona instància del mateix procediment. Si una de les parts no està d’acord amb la sentència que hi recaigui i vol apel·lar, ara pagaria una taxa fixa de 800 € i una variable de  50 €, total 850 €. Un cop entri en vigor la reforma anunciada, passarà a pagar 810 € en total. La reducció, per tant, seria en aquest cas només del 4,71 %.

En conclusió, atès que les taxes seguiran essent pràcticament les mateixes, des del Col·legi d’Advocats de Girona hi seguiran lluitant en contra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *